SDH Želčany: Hordě dětí se věnuje několikanásobná mistryně ČR

5. únor 2016
Dobráci roku

Obec Želčany leží nedaleko Plzně, cestou na Nepomuk. Společně se sousední obcí Chouzovy tu žije 125 obyvatel, přitom nadpoloviční většina z nich, 73, je u hasičů. Ve sboru je celkem 35 dětí. Už čtyřikrát se děti SDH Želčany zúčastnily okresního kola hry v požárním sportu Plamen a hned dvakrát (2013 a 2015) vyhráli.

Mezi další akce pro mladé hasiče v Želčanech patří populární dětské hasičské tábory a místní soutěž Chouzovský rybník. Letos v květnu se tu chystají už na 7. ročník. Družstvo dětí bylo založeno v roce 2008. Vede ho skutečná přebornice a není proto divu, že se dětem na soutěžích tak daří. Jana Škalová je jedenáctinásobnou mistryní ČR v požárním sportu. Třikrát byla členkou reprezentačních týmů na Hasičských olympiádách.

Hasiči ze Želčan, jejichž sbor byl založen v roce 1929, si tradic a hodnot váží. Pomáhali například při návratu zvonů do kostela sv. Martina ve Chválenicích a při jeho instalaci do věže.

K originálním akcím pořádaným sborem patří například Dětská hasičská soutěž, jednou za pět let pořádaná soutěž pro dospělé, dětský maškarní ples, rybářské závody, výlovy obecních rybníků i klasické akce jako je stavění májky, Mikuláš nebo zpívání vánočních koled na Štědrý den v Želčanech na návsi.

Máme cisternu, můžeme hasit

Do flotily SDH Želčany patří Avia A 21 Furgon, a také nedávno z vlastních peněz pořízená cisterna CAS Škoda 706 RTHP. Dále přenosné stříkačky, motorová pila, nebo plovoucí a kalové čerpadlo. V poslední době jsou tak hasiči v obci nejen hlavním a jediným spolkem zajišťujícím kulturní a společenský život, ale také vítaným pomocníkem profesionálů při mimořádných událostech.

Cisterna CAS Škoda 706 RTHP

Vybavení využívají místní hasiči také při pomoci v obci. Samozřejmostí jsou brigády, údržba zeleně i sousedská pomoc. Když je třeba vyčerpat nebo vyčistit studnu, pokácet starý strom, nebo prořezat dřeviny, všechno hravě zvládnou želčanští hasiči.
Při SDH působí také devítičlenná zásahová jednotka. Sbor je v rámci integrovaného záchranného systému zařazený jako JPO 5. Na vyžádání operačního střediska vyjedou z hasičárny do deseti minut. Na jaké větší zásahy pamatují?

Poslední velkou událostí, u které místní dobráci pomáhali, byly náhlé povodně po přívalových deštích v květnu 2013. Vody bylo tolik, že se nedalo obcí vůbec projet. Hasiči odčerpávali vodu ze silnice a odklízeli nánosy bahna splavené z polí přímo na silnici a pomáhali řídit dopravu. Nejen zábava, vedení dětí k pohybu a pracovitosti, ale také pomoc bližním. To vše naplňují členové sboru dobrovolných hasičů v Želčanech do puntíku.

Dobrovolné hasiče z Želčan u Plzně můžete až do pátku 12. února 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) ZELCANY na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.