Sdružení obcí Kdyňska připravuje komunitní plán

Sdružení obcí Kdyňska usiluje o získání peněz z Evropské unie pro přípravu komunitního plánu. Komunitní plánování je metoda, pomocí které se všichni zúčastnění domlouvají o potřebných sociálních službách. Od roku 2010 se tento dokument stane povinným pro všechny obce. Ty, které ho do té doby nezpracují, ztratí možnost získávat do oblasti sociálních služeb finanční prostředky z veřejných zdrojů.

Na Kdyňsku bude pozornost zaměřena na seniory a zdravotně postižené občany. V podstatě jde o analýzu trhu a poptávky v této oblasti. Například se zjistí, že staří lidé netouží po domově důchodců, který jim všichni vnucují, ale naopak, po službě, která by o ně pečovala doma. Ale to je jen příklad.

V Domově důchodců

Na plánech se mohou podílet i občané. Vlastnímu zapojení bude předcházet informování všech obyvatel v mikroregionu. K tomu budou využity jak noviny, rozhlas i televize, tak vlastní tiskoviny, letáčky a v neposlední řadě i osobní návštěvy a společná setkání v jednotlivých obcích. Každý bude mít možnost vyplnit dotazník, ve kterém otevřeně vyjádří svůj názor, popřípadě požadavek, k jehož naplnění potřebují pomoc sociálních služeb, které musí být poskytované lidsky, musí být dostupné, levné a kvalitní.

První pracovní schůzka Sdružení obcí Kdyňska je naplánována na polovinu července a celý projekt bude trvat zhruba rok a půl. Výsledkem se stane komunitní plán, který bude závazný pro všechny obce Kdyně a okolí. Obsáhne úkoly pro tzv. komunitní triangl - pro zadavatele, tedy instituce, které mají povinnost zabezpečovat sociální služby, například obecní úřady, - pro poskytovatele, například Pečovatelské služby či Domovy důchodců - a uživatele, kterými může být každý občan. Výsledkem by měl být kompromis přání a možností.

Dědeček s kočárkem
autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio