Sedlo by se dovědět, co je nové v Novém sedle?

22. duben 2015

Tisíckrát může být u Nového Sedla uhelný důl, přesto mají tři tisícovky obyvatel tři důvody zde krásně žít!

První důvod je, že tito lidé měli důvod sem přijít, či se tu prostě narodili. Druhý je, že město Nové Sedlo má úžasnou polohu – východně jsou hned za humny proslulé lázeňské Karlovy Vary, západně pár kilometrů Sokolov se svými novými jezery po vytěžených dolech, severně je to jen kousek do Krušných hor a jižně se nedá přehlédnout historický Loket.

A třetím důvodem je pak Nové Sedlo samo o sobě – dostatek kultury, pracovních příležitosti, a pokud někdo práci nemá a nebojí se pracovat, má možnost si přivydělat veřejně prospěšnou prací při zvelebování města, čehož jsou důsledkem upravená prostranství, pěkné chodníky, zarovnané křoviny a záhony.

Sic dnes coby Plzeňák, jsem ale jako hrdý sokolovský rodák po příjezdu v Sokolově na vlakovém nádraží radostně zvolal: „Jaj, navštívil jsem Karlovarský kraj!“ a spokojeně jsem dodal: „A na respondentů lov, jsem se vydal do města Sokolov!“ Přestože jsem měl namířeno s mikrofonem magazínu U vás doma do Nového Sedla, natáčení jsem započal právě ve velice rušné železniční stanici Sokolov, neboť právě tady pracuje jednatel TJ Baník Union Nové Sedlo – pan Zdeněk Joza.

Je to muž milující železnici. Po skončení pracovní doby jsme si dali sraz na prvním nástupišti, kde vůkol vlaky sviští. Doleva směr Cheb – Plzeň – Praha a doprava směr Karlovy Vary – Chomutov – Praha. Něco jsem se tu kdysi vlaky najezdil, a tak vím, že sednu-li do vlaku směr Karlovy Vary, po chvíli mohu vystoupit v Novém Sedle. Než do takového pomyslného vlaku ale nastoupím, neprohloupím, když zájem o historii a současnost TJ Baníku Union Nové Sedlo projevím. Pan Joza je nejen milovník železnice, ale i sportu. A já jsem zase milovník zapálených lidí pro věc a pan Joza zapálený pro to, o čem vypráví, je. Však se do jeho slov zaposlouchejte.

Vyplatí se sbalit kufry v Novém Sedle? Paní starostce ano, když jede na dovolenou, odkud se ale ráda vrací tam, kde je doma

První písemná zmínka o Novém Sedle pochází z roku 1397, od něhož si historie ráda pohrávala s osudy místních. Například za husitských válek byla ves silně poničena. Opravdový rozvoj čekal na Nové Sedlo až na sklonku devatenáctého století, kdy byla ves povýšena na městys.

Nové Sedlo se nachází v nadmořské výšce od 440m do 484m, což je nejvyšší bod chodovské pánve, takzvaný Pískový vrch. Voda odtud odtéká Loučským potokem, vlévajícím se před Loktem do Ohře. Už té vody odtud odteklo opravdu hodně od chvíle, kdy do Nového Sedla se svými rodiči přišla jako malá dívka dnešní starostka paní Věra Baumanová, pro niž se Nové Sedlo stalo životním domovem. Ráda cestuje po světě, ale ještě raději se do Nového Sedla vrací.

Zapomenout na první knihu nejde! A i když už má 24.000 sourozenců, stále si k ní čtenář cestu najde

Nezapomíná se na první lásku a stejně tak možná na první knihu. První knihou zapsanou do inventáře Městské knihovny v Novém Sedle byla kniha Zana Greye: Muž lesa. Kniha byla stará 20 let a v roce 2016 dne 1. září to bude přesně 70 let, co tuto knihu knihovna dostala darem. Dnes zde evidují na 24.000 svazků, 8.200 periodik a brožur. Knihovnu navštěvuje 400 čtenářů, kteří si ročně půjčí 30.000 knih, k čemuž dopomáhá moderní systém. Avšak v knihovně je důležitý nejen počítač – stále platí, že bez správných nadšenců by to ani zde nefungovalo.

Průmysl, doly a co les?

Nové Sedlo je průmyslové město spjaté s těžbou uhlí, alespoň tak si mnozí lidé Nové Sedlo představují. Že ale k tomuto městu už nějaký rok patří i les, ví možná málokdo. Vlastník lesa má své povinnosti, ale kromě nich má i svá přání, jak má les vypadat. Ti, kteří se starají o les Nového Sedla, si přejí, aby ho minimálně udržovali v čistotě, aby jej jednou mohli předat příštím generacím.

Srdcem společenského života bývají hasiči, ale ti mohou být jen z řad srdcařů…

V Novém Sedle mají jako v jiných městech a obcích také sbor dobrovolných hasičů, avšak zde je organizován při jednom z místních podniků. Znamená to, že funguje jinak? Určitě ne. Jeho základem jsou, jako všude jinde, ti správní srdcaři. Jedním z nich je Karel Bílek, který nám sbor představil, včetně jeho rozsáhlé kulturně společenské činnosti.

Nové Sedlo
autor: Richard Langer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.