Vítejte v lese! Přesněji v Lesné na Tachovsku

6. květen 2015

Příroda západočeského pohraničí je dodnes téměř nedotknutá a láká turisty nejen z Česka. Neprostupné hraniční pásmo do Německa dnes v Lesné na Tachovsku připomínají snad jen bytovky pro tehdejší vojenské důstojníky a naučné stezky. Zůstaly krásné husté lesy, které kdysi daly obci Lesná i jméno. České dějiny se tu ale začaly psát až po roce 1946.

V praporu obce Lesná najdeme také listy lípy. Několik památných stromů, včetně lip, zdobí i náves Lesné. Pod Lesnou patří ještě vísky jménem Háje, Písařova Vesce a Stará Knížecí Huť.

U Staré Knížecí Huti ještě před pětadvaceti lety sídlila obávaná posádka pohraniční stráže, bdící nad neproniknutelností železné opony. Samotní velící důstojníci bydleli právě v Lesné. Dodnes jsou tu po nich normované bytovky.

Historie Lesné sahá až do 14. století. První písemná zmínka je už z roku 1349. Nečekejte ale české dějiny. Až do roku 1946 tu totiž žilo německé obyvatelstvo. To muselo Lesnou, stejně jako ostatní západočeské pohraničí, opustit na základě takzvaných Benešových dekretů. České dějiny se v Lesné začaly psát až po roce 1946, kdy tu vznikla i základní škola s českou výukou.

Po původním německém obyvatelstvu zůstal v Lesné mimo jiné zámeček. V něm dnes najdeme obecní úřad. Dlouhá desetiletí železné opony – Lesná je od německých, do roku 1989 západoněmeckých, hranic jen 7 kilometrů – chránily přírodu. Nejen lesy, které kdysi daly obci jméno.

Kolem Lesné vedou dokonce čtyři naučné stezky. Některé se věnují přírodním zajímavostem, jiné třeba tradiční sklářské výrobě nebo zaniklým vesnicím a památkám. Není divu, že Lesná je v posledních letech rájem turistů a cykloturistů. Do obce v letní sezóně například jezdí i speciální cyklobus Mže.

Turistika je jedna věc, ale co život a budoucnost obce? „Lakmusovým papírkem“ zdravého vývoje bývá Mateřská škola. Prázdná nebo dokonce zavřená školka nevěstí nic dobrého. Mateřská škola v Lesné je naštěstí plná dětí. Při návštěvě Českého rozhlasu Plzeň děti právě pilně cvičily na besídku pro rodiče.

Lesněnky v Lesné oživují obec recesí a humorem

Spolek Lesněnky vznikl teprve nedávno. I přesto má už za sebou několik vydařených akcí, které pobavily nejen obyvatele Lesné a okolních vesnic. Po svém například pojaly březnový Mezinárodní den žen. Na 1. května tu uspořádaly recesistický prvomájový průvod.

Nechyběly nazdobené traktory a další zemědělská technika včetně pochodujících zemědělců a dělníků. Svobody si tady v Lesné, kousek od kdysi zakázané a neprostupné zóny – československé státní hranice se západním Německem – skutečně váží a užívají si ji naplno.

V Lesné na Tachovsku si kromě překrásné přírody a svobody vychutnávají i sport. Místní milují fotbal a nohejbal. Jak přiznal Zdeněk Uhlík, předseda tělovýchovné jednoty, udržují se ve zdravém středu fotbalové tabulky. A nejlepší na každém zápase nebo tréninku je hlavně žízeň po něm.

I tak se dnes žije v Lesné na Tachovsku. Jen pár kilometrů od hranic s Německem, což už je naštěstí dnes, v době společné svobodné Evropy, jen pouhá čára na mapě. Jak pro turisty, tak pro místní.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.