Šel jsem světem aneb Herci zpívají

8. říjen 2020

Jedním z nejobsazovanějších filmových herců byl u nás Rudolf Hrušínský, lze ho vidět ve více dvou stovkách filmů. V divadle udivoval svým klidem, nulovou mimikou, rozvážnými gesty a melancholickýma očima, duševní rozpoložení postavy a nové pohnutky dokázal přetvořit jen pouhou změnou intonace svého klidného hlasu. 

Herci se často dostanou do velmi neobvyklých situací, jejich role jim například občas předepisují i zpěv. A tady může vzniknout problém, protože ne každý herec má dobrý hlas. Mnozí si ale zpěvem získali spoustu fanoušků, a často se jim zpěv stal druhou profesí, u jiných jsou záznamy jejich zpěvu naopak velmi sporadické. To je bohužel i případ Rudolfa Hrušínského nejstaršího, který měl hudební talent, zpíval a hrál na housle.

A jak šel Rudolf Hrušínský světem? Narodil se doslova za jevištěm po představení hry Taneček panny Márinky. Cestoval pak s kočovnou společností své babičky Anny Budínské-Červíčkové. Už v dětství hrál několik rolí v divadle, později se rodina usadila v Praze a Rudolf Hrušínský studoval na gymnáziu, ale byl vyloučen. Uvažoval o různých povoláních, chtěl být například právník, ale nakonec se stal jedním z našich nejlepších herců. Získal řadu ocenění, jedním z nich je i Státní cena za postavy v divadelních, televizních a rozhlasových inscenacích. V diváckém povědomí byl znám i jako vášnivý rybář a jednou v rádiu prohlásil „Když sedím s prutem u řeky, cítím, jak se myšlenky rovnají. A plynou stejně jako ta voda“. Píseň Šel jsem světem od Jiřího Zmožka a Pavla Kopty vyšla v roce 1988 na dlouhohrající desce s názvem Herci zpívají.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.