Serpentiny ve Stříbře už nebudou klouzat. Žulovou dlažbou nahradí asfalt

Jedna z hlavních silnic ve Stříbře je v rekonstrukci za plného provozu. Průjezd řídí semafory. Jde o úsek v zatáčce ve staré části města, která vede od řeky Mže ke kruhovému objezdu. Práce provádí Správa a údržba silnic Plzeňského kraje a do konce září by stavba měla být hotová. Kostky na silnici nahradí asfalt.

Objížďka se vyplatí   

Například Karel Kašpar ze Stříbra se rozhodl přes serpentiny raději nejezdit. „Jezdím přes náměstí po Plzeňské na most a tam pokračuju směrem na Plzeň nebo na Kladruby. Není to lepší cesta, protože od roku 1953 na ní nikdo nesáhl,“ popsal cestu Kašpar. Na semaforech je ale ve špičce kolona a objížďka je rychlejší.

Nový asfaltový povrch, nahrazující původní kostky, bude lepší. „Kostky na silnici byly kvůli vojákům, aby jim tanky neklouzali,“ řekl Kašpar. Tanky už ve Stříbře neočekáváme a Karel Kašpar bude určitě s novou silnicí spokojen. Silnice rozhodně nebude tak hučet.

Klouzavý povrch nahradí asfalt

Petru Koukolíkovou oprava silnice nezdržuje. I když jezdí z pracovních důvodů po stříbrských serpentinách několikrát denně. „Na červené se stojí tři minuty. Kolony se tvoří okolo druhé hodiny, když končí fabriky,“ řekla Koukolíková. Je spokojená, že bude na silnici asfaltový povrch. Dlažební kostky totiž za deště klouzaly.

Podle místostarosty města Stříbra Martina Záhoře bylo nutné silnici opravit, a to nejenom kvůli hlučnosti, ale také kvůli vlnité a klouzavé vozovce.

„Je to úsek tisíc metrů a stavba se bude dělat za plného provozu. Po dokončení se celkově zlepší průjezd městem a sníží se hlučnost pro obyvatele, kteří bydlí v přilehlých domech,“ dodal Martin Záhoř.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio