Sezona trhů na náměstí Republiky v Plzni je silně nejistá

21. říjen 2020 16:00

Na plzeňském náměstí Republiky se letos kvůli koronaviru nekonaly Velikonoční a Havelské trhy, neuskuteční se ani trhy Martinské. V ohrožení jsou také Adventní trhy a s nimi stovky prodejců.

Letos musely být kvůli koronaviru na náměstí Republiky v Plzni zrušené Velikonoční a Havelské trhy a nekonaly se ani tradiční trhy v menších městech. Rušily se i různé historické jarmarky a lidové slavnosti. Už 2. listopadu měly začít na náměstí Republiky v Plzni Martinské trhy, které byly bohužel kvůli špatné epidemiologické situaci také zrušeny.

Oblíbené Adventní trhy mají být zahájeny 23. listopadu. Na jejich přípravu a instalaci je potřeba zhruba 14 dní a samotná stavba trhů je prací pro několik desítek lidí na 14 až16 hodin denně. Na hygienická opatření a bezpečnost myslí organizátoři trhů už nyní. „V tuto chvíli ještě nevíme, co nařídí vláda a krajské hygienické stanice, ale předpokládám, že bude standardně rozestup mezi stánky dva metry, na každém stánku bude desinfekce na ruce, a nad rámec budou mít prodejci roušky,“ oznámil Jaroslav Strohschneider, organizátor plzeňských trhů.

Prodejci jsou 10 měsíců bez příjmu

Pokud by se Adventní trhy v Plzni nekonaly, většinu prodejců by to zlikvidovalo. „Všechno jsou to řemeslníci, kteří podnikají jako OSVČ a poslední příjem měli loni v prosinci na Adventních trzích, kde čekali, že od jara opět začnou prodávat,“ poznamenal Jaroslav Strohschneider.

Prodejci si musí na zimní měsíce vydělat v průběhu sezóny a zejména v prosinci. Letos měla většina prodejců poslední příjem před 10 měsíci, protože v létě bylo 90 % jarmarků a poutí zrušeno.

„Jsme závislí na tom, co řekne vláda, ale v tuto chvíli nepředpokládáme, že by se měly Adventní trhy rušit, ale samozřejmě uvidíme, jak se situace bude vyvíjet,“ uzavřel Jaroslav Strohschneider. Pro zahájení stavby trhů a organizaci jako v minulých letech je šibeniční termín kolem 9. listopadu. Možná je i záložní varianta kratších trhů. Je ale podstatné, o jaký čas by se nakonec měly trhy krátit.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio