Shakin Stevens: Oh Julie

V osmdesátých letech velice oblíbený zpěvák Shakin Stevens vsadil oblíbenost svého repertoáru na písničky, které se hrály v době, kdy začal chodit do školy. 30. ledna 1982, ale slavila úspěch jeho vlastní skladba.

Je zajímavé, že staré domy, stará auta, staré obrazy a také staré písničky vzbuzují v mnoha lidech větší zájem a větší respekt, než věci nové. Co se týká muziky, dá se na tzv. oldies vybudovat celá kariéra.

Jako důkaz může posloužit životní dráha zpěváka a skladatele Shakin Stevense. Narodil se ve Walesu a jeho pravé jméno je Michael Barratt. V hornické oblasti kde vyrůstal, byly rodiny obvykle velice početné, ale u Barratrů to bylo až kuriózní, neboť když se v r. 1948 narodil, jeho nejstarší sourozenci už měli své vlastní rodiny. Měl jedenáct sourozenců, což, jak později vzpomínal, mělo tu výhodu, že si mohl půjčovat jejich gramofonové desky. A díky tomu měl jasno v tom, co se v uplynulých letech hrálo. I když s muzikou začal už na konci 60. let, jeho umělecké jméno Shakin Stevens se stalo v revivalové muzice pojmem v letech osmdesátých.

Vsadil na osvědčené hity z 50. let. Stal se nejprodávanějším evropským singlovým umělcem 80. let. Jeho nostalgické snímky, jako This Ole House, se kterým bodoval v osmdesátém prvním roce, originál byl z padesátého čtvrtého roku, nebo Green Door, původně z r. 1956, se prodávaly v milionových nákladech. Více, než tvorba mnohých tehdy módních hudebníků. Ale marná sláva, originál je originál, a tak se i Shakin Stevens pokusil o vlastní tvorbu. Singl s vlastní písničkou Oh Julie, se na konci ledna 1982 vyšplhal na 1. místo.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.