Sheena Easton: Morning Train

V roce 1981 natočila Helena Vondráčková písničku s textem Zdeňka Borovce s názvem Nač vlastně v půli vzdávat mač. Skladbu v té době nahrála řada zpěvaček, ale originál je z repertoáru skotské zpěvačky Sheeny Easton.

Ti, kdož navštívili Skotsko tvrdí, že je to ráj pro milovníky památek. Nedobytné hrady, rozpadlé pevnosti i honosná sídla v nádherné krajině. A nejen to. I pro milovníky kultury je zde díky četným festivalům mnoho k vidění a slyšení. Hudba skotských dudáků je všeobecně známá. V klubech a koncertních síních prezentují svůj um současní muzikanti.

Ve Skotsku se narodila i jedna z nejznámějších zpěvaček Sheena Easton. Debutovala v r. 1980 s písničkou Modern Girl, která se zdála být po svém prvním uvedení ne zrovna úspěšná. Když ale nedlouho po ní vydala singl 9 to 5, který se dostal na druhé místo, televize se postarala o oživení zájmu o první desku. A tak se hned na začátku kariéry zpěvačce povedl husarský kousek, kdy měla v Top 10, tedy v první desítce, dva hity současně. Skladba 9 to 5 vyšla po té i v Americe, kde se prodávala pod názvem Morning Train, protože i country hvězda Dolly Parton měla v té době písničku s názvem 9 to 5.

Zanedlouho natočila Sheena Easton melodii k Bondovce For Your Eyes Only a stala se jediným interpretem bondovské hudby, kterého je během závěrečných titulků vidět na plátně. Tyto po sobě jdoucí úspěchy jí vynesly titul Žena roku. V průběhu další kariéry spolupracovala s mnoha významnými osobnostmi, za všechny jmenujme Kennyho Rogerse, nebo Prince.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.