Showaddywaddy: When

23. listopad 2021

Ve světě šoubyznysu někdy vznikají nápady, nad kterými zůstává rozum stát. Už jste někdy slyšeli, že by se spojily dvě kapely i se všemi nástroji a udělaly jako jedna velká sestava díru do světa? Stalo se. Kapela existuje už 48 let.

Skvělí šoumeni, moje oblíbená kapela konce 70. let v mých náctiletých očích. Skvělé vzpomínky na tyto krásné hudební časy. Nejlepší hudební roky všech dob – to jsou reakce posluchačů pod hudebním klipem britské skupiny Showaddywaddy z roku 1977. Hrají na ní píseň s názvem When.

Všechno to začalo v jedné britské hospodě. Jednou za čas se v ní sešly dvě kapely, které hrály široko daleko po Anglii. Na začátku roku 1973 se ale postavily na pódium společně, aby zahrály rokenrolovou směs. Hned se ukázalo, že toto aranžmá se publiku líbí mnohem víc než jednotlivé kapely samostatně. Kluci si uvědomili, že by společně mohli vydělat mnohem více peněz. Kapely tedy rozpustili a vznikla jedna. Nazvali ji podle textu jedné ze svých písní a zcela originální a jedinečná sestava byla na světě. Měla dva zpěváky, dva kytaristy, dva baskytaristy a dva bubeníky, což na pódiu umožňovalo velkou flexibilitu, čtyři nebo pět členů hrálo na nástroje a ostatní dělali taneční kreace. A záměr spojit kapely přinesl ovoce, na vrcholu své kariéry měla skupina Showaddywaddy 200 koncertů ročně, často hrála 7 dní v týdnu a někdy i odpolední a večerní vystoupení v jednom dni. Skupina vystoupila i v Československu, na festivalu Bratislavská lyra.

Hlavní část jejího repertoáru původně tvořily hity z 50. let, později přidali i vlastní písně. Píseň „When“ zpíval už v roce 1974 John Kincade, Showaddywaddy ji nahráli o tři roky později.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.