Silničáři jsou připravení na zimu

1. listopad 2018 14:53

S listopadem začíná silničářům zimní sezona, mají připravený posyp i sypače s radlicemi. Ode dneška se musí řídit pravidly, která určují například i to, za jak dlouho musí být při sněhu a náledí silnice té které třídy sjízdná.

Na středisku v Rokycanech mají krajští silničáři uskladněnou jen část posypového materiálu. „Máme tady připravený posyp na zimu, je tu kamenná drť v různých frakcích a struska. Když je náledí, míchá se s drtí a přidává se sůl,“ popsal pracovník Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Jan Slapnička. „Na každé nákladní auto se připevní sypač a radlice, teď už jsou všechna auta takzvaně převlečená na zimu,“ dodal.

„Máme zásobu zhruba 33 700 tun soli a 20 750 tun inertního posypu, vychází to z plánu a z loňské spotřeby,“ upřesnil krajský dispečer zimní údržby Jaroslav Sádlo. Celý Plzeňský kraj dělí krajská správa a údržba silnic na 112 okruhů. „Proto máme 112 kompletně připravených vozidel, nakoupili jsme 12 nových vozů a sypačů s radlicemi,“ uvedl.

O zimní údržbu se bude starat přibližně 450 lidí, z toho je 336 řidičů. Také u silničářů se projevil současný trend na trhu práce, tedy nedostatek pracovníků. „Dokázali jsme ale na zimu zajistit dostatek řidičů a máme nasmlouváno 70 externích dodavatelů,“ dodal krajský dispečer zimní údržby Jaroslav Sádlo s tím, že právě tyto smluvní partnery přivolají při kalamitních stavech na pomoc.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio