Šišák bajkalský prospěje játrům ještě víc než ostropestřec

Léčivka z Dálného východu se řadí k rostlinným adaptogenům. Vykazuje výrazné ochranné účinky na naše játra. „Má daleko lepší výsledky, co se týká regenerace jater, než známý ostropestřec mariánský. Tím pádem je vhodný na záněty jater a při hepatitidě, je i žlučopudný,“ chválí šišák bajkalský bylinkářka a pěstitelka bylin Štěpánka Janoutová.

Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) patří k rostlinám hluchavkovitým. Je to nízká trvalka dorůstající do výšky až 30 cm. Kvete v závěru léta a na podzim, květy jsou blankytně modré a uspořádané do koncových jednostranných hroznů. „Na Sibiři a v okolí Bajkalu je to oblíbená rostlina dívek a žen, sušený kořínek nosí jako přívěsek na krku, aby jejich partnery ochránil před svody ostatních dam,“ usmívá se bylinkářka.

Účinky byliny

Pozoruhodná rostlina je jednou z 50 nejvyhledávanějších bylinek tradiční čínské, potažmo ruské medicíny. V Číně si šišáku bajkalského cení jako prostředku proti krvácení z nosu a vnitřnímu krvácení. „Je výborný na podporu ledvin, některé typy kamínků a písků dokonce dokáže rozpouštět,“ vyjmenovává Štěpánka Janoutová, „snižuje vysoký krevní tlak a zjistili jsme, že výborně funguje na nespavost, nervozitu i na epileptické záchvaty.“

Šišák bajkalský

Šišák dále zvyšuje odolnost proti zánětům a plísním, léčí záněty v krku, spálu a záškt. Užívá se při infekcích horních cest dýchacích, kašli a vysokých horečkách. Při funkčních poruchách nervové soustavy působí jako sedativum. Osvědčil se také při odstraňování subjektivních příznaků, např. bolestí hlavy nebo bolestí u srdce. Dobře funguje proti zvracení a při silné menstruaci.

Šišák bajkalský jako podpůrná léčba rakoviny

„U nás v Čechách jsem se s tím zatím nesetkala, nicméně literatura uvádí, že ruská a čínská medicína používají šišák ještě s dalšími bylinkami při rakovině plic, žaludku, prsu a kůže. Ale je to všechno podpůrná léčba,“ zdůrazňuje bylinkářka, „šišák pomáhá tělu, aby se rakovinotvorné buňky nešířily. Není to tak, že bychom si vzali šišák a on nám od rakoviny pomohl, to v žádném případě.“

Pěstování rostliny

Na zahrádce šišák bajkalský vypadá dekorativně. „Je to velmi krásná rostlina díky svým květům a špičatým listům. Můžeme si ho vypěstovat buď ze semínek, nebo si můžeme v bylinkových zahradnictvích koupit sazenice,“ radí Štěpánka Janoutová, „přezimuje tady bez problémů, je z Bajkalu, zima mu nevadí. Ale vadí mu vlhko, takže je dobré na něj na zimu třeba obrátit květináč, aby do něj nepršelo a byl v suchu.“ Nechráněný před vlhkem by šišák mohl uhnít. Potřebuje spíše sušší slunečné místo, nesmí být podmáčené.

Zpracování

Ze šišáku bajkalského se zpracovává kořen tříletých až čtyřletých rostlin, který se sklízí na podzim nebo na jaře. Sušený slouží k přípravě odvaru (denní dávka drogy 6 až 15g), čerstvý k přípravě tinktury (60 až 80g drogy na 1l 4procentního lihu). „Častěji se užívá tinktura. Když si děláme léčebnou kůru, bere se 6 týdnů 2x denně 20 až 30 kapek. Pak můžeme přibližně 10 dní vynechat, a pokud cítíme, že bychom šišák opět potřebovali, pokračujeme dalších 6 týdnů,“ říká bylinkářka a pěstitelka bylin Štěpánka Janoutová.

Další informace najdete:
Zentrich Josef Antonín: Moderní encyklopedie bylinářství
Valíček Pavel: Rostliny pro zdraví život
Gato Martin: Léčivé rostliny

Spustit audio