Skladatel filmových hitů Angelo Michajlov by slavil 82. narozeniny

4. říjen 2021

Autoři písní jsou většinou svým posluchačům utajeni – jejich tváří jsou melodie nebo texty. Často se na obrazovkách nebo v časopisech neobjeví po celý život, a přesto jsou denně s námi. K těm, které už bohužel nepoznáme osobně, patří i hudební skladatel Angelo Michajlov.

Narodil se v bulharském hlavním městě Sofii v rodině operních pěvců, ale nevzali ho na bulharskou Hudební akademii. Zkusil do v Praze a uspěl, u zkoušek dirigoval Beethovenovu symfonii. Na studium si vydělával dirigováním, jako pianista i jako topič. Už jako student si získal pověst skvělého klavíristy a improvizátora. Jmenoval se Angelo Michajlov. Patřil ke skladatelům, kteří tvoří lehce a rychle, byl prý schopen složit hudbu k filmu za jedinou noc. Jeho jižanský temperament ho sice od českých skladatelů odlišoval, ale své jižní hudební kořeny ve své hudbě používal jen velmi nenápadně. Jenže vliv rodného jihu se promítl do jeho osobního života, jeho noční život byl pověstný a vybíral si svou daň.

Ale jako skladatel byl originální ve všech žánrech, připomeňme jeho nejznámější písně - To už se nevrátí, Bylo čtvrt a bude půl, Všechny bolesti utiší láska, Hop a je tu lidoop, nezapomenutelnými melodiemi ozdobil i pohádku o Popelce. Je autorem hudby k mnoha filmům a seriálům, namátkou jmenujme např. Metráček, Kdo hledá zlaté dno, Terezu bych kvůli žádné holce neopustil, vytvořil hudbu k filmům Lucie, postrach ulice, …a zase ta Lucie, Chobotnice z II. patra a Veselé vánoce přejí chobotnice.

Životní styl neúnavného francouzsky mluvícího Angelo Michajlova tvořily i nekonečné flámy. Žil naplno, fungoval naplno a také jeho srdce jelo na plné obrátky. Jenže takovou zátěž neuneslo. 6. července roku 1998 dotlouklo.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.