Sklípkani mají mnoho obdivovatelů

25. srpen 2005

Už 22 tisíc lidí shlédlo výstavu sklípkanů v Plzni, která představuje dosud největší kolekci těchto pavouků na světě a láme rekordy v expozici místní zoologické zahrady AkvaTera. Výstava začala v lednu asi se stovkou druhů pavouků a jejich počet se rozrůstá. V současné době je na výstavě 137 druhů sklípkanů, koncem září nebo v říjnu by mělo přibýt dalších 50 druhů.

Chovatelé věří, že do konce roku přitáhne expozice ještě další tisíce lidí, řekl Roční návštěvnost AkvaTery by se tak mohla díky velkému zájmu lidí oproti loňsku možná i zdvojnásobit. Za celý minulý rok totiž do AkvaTery přišlo podle výroční zprávy zoo celkem 16.116 lidí. V závěru letošního léta by se měl počet návštěvníků vyšplhat ke 30.000. Za sklípkany do Plzně míří rodiny, školní a skupinové výlety i chovatelé. A protože kolekce je opravdu výjimečná a pracovníci zoo neví o žádném místě, kde by bylo tolik sklípkanů pohromadě, jezdí sem návštěvníci i ze zahraničí.

Výstava byla původně plánovaná na jednu sezonu. Nebývalý zájem veřejnosti ale chovatele přiměl k tomu, aby se pokusili vytvořit stálou expozici sklípkanů. Mohla by vzniknout v podzemních prostorech v areálu zoologické zahrady. Sklípkanů je na světě dosud popsáno kolem 900 druhů. Existuje reálná šance, že se jich jednou v Plzni podaří shromáždit kolem 400 druhů.

Logo

Mezi zajímavosti výstavy patří například největší sklípkan. Když natáhne nohy, mají rozpětí až 30 centimetrů, jeho tělo měří přes deset centimetrů. Výstava ale nabízí také vzácné a atraktivní druhy, které plzeňští chovatelé přivezli z expedic do Chile a Kostariky. Některé z těchto druhů nebyly v Česku ještě ani popsány.

Kromě pohledu na sklípkany se návštěvníci dozvědí i více o jejich životě a o domácím chovu. Tito chlupatí pavouci jsou totiž na chov velmi nenároční. Výstava přináší informace také o kuriózních způsobech rozmnožování, o obřích pavoučích kokonech, o jedovatosti slavné černé vdovy i o tom, že samice nezřídka po páření svého partnera sní.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio