Škoda Group vyvinula vodíkový autobus, testovat ho bude Dopravní podnik hlavního města Prahy

10. únor 2023 15:30, aktualizováno

Moderní, tichý a hlavně ekologický je nový autobus H City vyvinutý plzeňskou společností Škoda Group. Pohání ho 40 kilogramů vodíku.

Na první pohled vypadá jako každý jiný vůz městské dopravy. To nejzajímavější má ukryté na střeše. „V přední části střechy je ukrytých pět lahví, v nichž se ukrývá 40 kilogramů vodíku. Ten je použitý jako palivo, jako okysličovadlo pak slouží kyslík. V okamžiku, kdy přes elektrolyt dojde k jejich spojení, uvolní se jako přebytek voda a elektrický náboj. Elektřina se ukládá do trakční baterie a od tohoto komponentu už vůz funguje prakticky jako elektrobus,“ popisuje Radek Svoboda, ředitel realizace Škoda Electric. 40 kilogramů vodíku vystačí na zhruba jednodenní provoz, respektive na ujetí cca 400 kilometrů.

Autobus H City zamíří do Prahy, kde ho bude testovat a následně provozovat tamní dopravní podnik. Ten už má dvě silné elektrické trakce, metro a tramvaje, a potřebuje tedy druhy pohonu vozidel více diverzifikovat, aby nebyl příliš závislý na jednom zdroji energie.

PMDP volí jinou cestu

Masivnímu rozšíření vodíkových autobusů zatím brání jejich vysoká pořizovací cena, ten z plzeňské Škodovky vyjde na 18 000 000 korun. Nemalá je pak i cena za jeden ujetý kilometr, v porovnání s naftou je dvojnásobná. Chybí také potřebná infrastruktura, hlavně plnicí stanice. Na druhou stranu výhodu vodíkových vozů představuje ekologický provoz a relativně rychlé plnění.

Například Plzeňské městské dopravní podniky se nicméně rozhodly pro jinou cestu. „Už dvě třetiny výkonů jezdíme elektricky, tedy bezemisně, a chceme se i nadále věnovat rozvoji elektromobility, to znamená tramvajových tratí a trolejbusových linek i s pomocí trakčních baterií. Výhodou trolejbusů je, že se mohou dobíjet i během jízdy a stání ve městě, trať kdekoliv opustit a pokračovat dále na baterii,“ říká vedoucí dopravy PMDP Jiří Kohout. Vodíková technologie je dle jeho slov příliš nákladná a také málo účinná.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio