Školka u nebezpečné silnice? V Tisové to je bohužel realita

18. listopad 2021 19:43, aktualizováno

O novou školku bojuje obec Tisová na Tachovsku, ta stávající stojí přímo u rušné komunikace.

MŠ v Tisové na Tachovsku

Mateřská škola v Tisové na Tachovsku stojí v nepřehledné zatáčce přímo u velmi frekventované silnice. Je to místo, kde se často stávají dopravní nehody, a to i smrtelné. Místní proto volají po nějakém řešení. Ideální by bylo úplně novém místě, kde by školka mohla stát.

„Moc se mi to nelíbí, přála bych si, aby byla školka na klidnějším místě, i když moje dcera už se té změny asi nedočká, tak alespoň kvůli dalším dětem,“ řekla k umístění školky jedna z maminek.

To, že mateřská škola přímo u rušné komunikace není ideální, ví i starostka obce Kateřina Brachtelová. „Stalo se tady několik dopravních nehod, dokonce najel kamion přímo do budovy mateřské školky, nikomu nic naštěstí nestalo, ale při další nehodě zemřelo několik osob v dodávce,“ uvedla.

Starostka Kateřina Brachtelová

Stávající budova školky navíc potřebuje rekonstrukci. Obec proto nechala zpracovat projektovou dokumentaci a má i stavební povolení na novou budovu. Ta by měla stát v nové obytné zóně u kulturního domu. „Vzhledem k výši investice vše záleží na získání dotace z integračního regionálního operačního programu,“ řekla starostka.

Obec Tisová s 458 obyvateli přitom potřebuje školku o dvou třídách, která pojme asi 40 dětí.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio