Skupova Plzeň zve malé i velké do světa loutek a fantazie

10. červen 2024

Od 12. do 16. června 2024 se uskuteční 35. ročník Skupovy Plzně, jednoho z největších loutkářských festivalů v ČR. Bilanční soutěžní přehlídka českého a slovenského profesionálního loutkového divadla se koná jednou za dva roky, a letos kromě 19 soutěžních inscenací nabízí i bohatý doprovodný program. Diváci se mohou těšit na více než čtyři desítky představení.

Jakub Hora, ředitel Divadla Alfa

O zahájení festivalu se postará společný projekt Divadla Drak Hradec Králové a Bábkového divadla Bratislava s názvem Zapsaný spolek českých a slovenských loutkářů uvádí: Kašpárek a zbojník. Domácí Divadlo ALFA bude v soutěži zastupovat inscenace Supermaňásci s klasickými českými loutkami v rolích superhrdinů. V doprovodném programu uvede ALFA maňáskovou „rakvičkárnu“ Pan Kašpar a jeho povedená rodinka. Představí se také horká novinka na motivy ukrajinských lidových pohádek O Maričce, která všechno vyzvonila. Herci a tvůrci Divadla ALFA se podíleli i na inscenaci Kytice vol. 2 v Moving Station.

V soutěži Skupovy Plzně se diváci mohou těšit na Divadlo S+H s inscenací Spejbl, Hurvínek a já, na Pětkrát kolem světa divadla Tygr v tísni, oceňovanou Pohádku pro odvážné Andreje Lygy, Horror vacui Naivního divadla Liberec, vtipné příběhy O rastlinách, zvieratách a ľuďoch Nového divadla z Nitry, inscenaci Spaghetti Futurista! Malého divadla z Českých Budějovic a další.

Po úspěchu Loutkových Slovan, které se uskutečnily při minulé Skupově Plzni, zve festival do čtvrti Doubravka, ve které sídlí i Divadlo ALFA. Ve spolupráci s Městským obvodem Plzeň 4 a městem Plzeň zve zejména rodiny s dětmi na sobotu plnou loutek pod otevřeným nebem - Habrmannův park, 15. června od 10:00 do 21.30.

Na Skupově Plzni se odehrají i tři zahraniční koprodukční inscenace GPS (Polsko), Wildfire (Chorvatsko/Izrael) a Amazonke (Slovinsko/Srbsko), které propojuje evropský projekt Connect Up! Na festivalu bude poprvé uveden i dokumentární film o přípravě společného představení herců Divadla ALFA a mentálně postižených herců z Neratova.

V rámci doprovodného programu se představí špičkoví loutkáři ze zahraničí. Přijedou loutkáři z Koreem Tchajwanu, Indonésie, Francie a Nizozemí. V Mázhausu radnice na náměstí Republiky je vystaveno 35 kusů krásných trojrozměrných loutek wayang golek z Indonésie ze soukromé sbírky teatroložky Jany Wolfové.

Významným zahraničním hostem bude Richard Pickersgill, vedoucí dílny a vedoucí technologií věhlasného loutkářského studia britské společnosti Mackinnon and Saunders, které vyrobilo loutky do kultovních snímků Tima Burtona Mrtvá nevěsta, Frankenwinnie a dalších.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.