Škvarkové placky
podle paní Anny.
Suroviny:
80 dkg brambor
10 dkg škvarků
1 vejce zhruba
15 dkg polohrubé mouky
2 až 3 stroužky česneku
majoránku
sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a prolisujeme. Přidáme nadrobno nakrájené škvarky, vejce, rozetřený česnek, špetku rozemnuté majoránky, sůl a tolik mouky, aby vzniklo nepříliš tuhé těsto. Rychle je propracujeme a tvoříme malé placičky, které naskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Upečeme v předehřáté troubě po obou stranách, tedy v polovině pečení obrátíme. Podáváme k pivu, bílé kávě nebo s bramborovou polévkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.