Sladké Svatojánské ořechy okouzlí vás i každého, komu je předložíte
Nejde o žádné svatojánské čarování, pouze o staletý recept na zpracování nezralých zelených vlašských ořechů.
„Důležité je podtrhnout, že s nezralými ořechy zacházíme jako s ovocem. V červnu plody ořešáku vlašského vypadají jako takové nedozrálé hrušky. Je důležité, aby byly měkké a daly se propíchnout nožem nebo jehlou, to je podmínka pro jejich nakládání,“ zdůrazňuje autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Podle ní je nejvhodnější dobou pro sběr těchto ořechů druhá polovina června.
Nezralé vlašské ořechy Jana Vlková zpracovává mnoha různými způsoby, dělá z nich ořechovku, likér, slanou tapenádu, nakládá je na kyselo i na sladko. Sladké Svatojánské ořechy doporučuje kombinovat s piškotem a šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou.
- 1 kg zelených ořechů
- voda
- 750 g cukru
Nakládané sladké Svatojánské ořechy
Ořechy nasbírané v období kolem svatojánské noci oloupeme a na noc zalijeme vodou. Druhý den vodu vyměníme a postup několikrát opakujeme. Z cukru uvaříme hustý sirup a macerované ořechy v něm 10 až 15 minut povaříme. Naplníme do sklenic, zavíčkujeme a už nesterilujeme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka