Smetana pro něj napsal roli na tělo a Jirásek věnoval jeho synovi F. L. Věka

2. říjen 2023 15:50, aktualizováno

Ve své době byl jedním z nejlépe hodnocených českých herců. Během života se setkal s mnoha známými osobnostmi a kupříkladu Alois Jirásek věnoval jednomu z jeho synů dílo F. L. Věk. Všestrannému divadelnímu herci Jindřichu Mošnovi je dnes věnována pamětní síň v Dobřívě na Rokycansku.

Na mysli vytane otázka, jakou spojitost má pražský herec s malou západočeskou obcí: „Jindřich Mošna se narodil roku 1837 v Praze a také celý život v Praze žil. On se do Dobříva přiženil. Vzal si krásnou slečnu Josefínu z rodu Jedličků, která byla nejstarší ze 13 dětí. Byla to velmi inteligentní sečtělá dívka,“ začala s vyprávěním průvodkyně v Pamětní síni Jindřicha Mošny v Dobřívě, která spadá pod Západočeské muzeum v Plzni, Olga Vazačová.

Manželka Josefína pocházela z Dobříva

Pamětní síň J. Mošny není umístěna do půvabné starobylé roubenky z roku 1731 náhodou: „Tuto roubenku vlastnil právě rod Jedličků. Po svatbě sem Jindřich Mošna s Josefínou jezdili, trávili zde veškeré volné chvíle a dovolené,“ řekla průvodkyně. S Josefínou z Dobříva se Mošna seznámil v Praze, kam na čas odjela ke svému strýci. Náhodou se potkali, jiskra přeskočila a námluvy mohly začít. V listopadu roku 1869 si pak v mirošovském kostele sv. Josefa řekli své ano.

Mošna měl s Josefínou 4 děti. Z toho 3 se dožily dospělého věku. I s nimi pak o prázdninách a volných chvílích navštěvovali Dobřív a okolí. „Tady máte třeba na obrázku, jak Mošna sedí za starou hospodou s domorodci. Rád si s nimi vypil pivo a popovídal si s nimi. Hráli třeba takovou hru, že on někoho napodobil a ostatní hádali, o koho jde. Právě tady sbíral inspiraci pro některé své role,“ sdělila Olga Vazačová.

Kvůli malému vzrůstu ho neodvedli na vojnu

V pamětní síni najdou návštěvníci krom nejrůznějších fotografií a dokumentů třeba také figurínu samotného Jindřicha Mošny v životní velikosti: „On byl velmi malý, měřil asi 155 cm. Tehdy mu přišel povolávací rozkaz z Prahy, přišel tedy k odvodu, a oni ho neodvedli právě proto, že byl malý. Byl to vlastně úžasný počin pro naši kulturu, protože dřív se na vojnu chodilo na 7 let, tak kdo ví, jakými kroky by se ubíral jeho život, kdyby ho byli na vojnu odvedli,“ zamyslela se Vazačová, která pokračovala:

„Mošna za celou svou kariéru ztvárnil více jak 500 rolí, a to zejména v Prozatímním, později Národním divadle. Například ve 3. dějství Prodané nevěsty vystupuje principál. Tato role je zajímavá tím, že Bedřich Smetana ji napsal přímo Jindřichu Mošnovi na tělo. On dělal činohru, operu, balet, byl kaskadér, žonglér… Vlastně co divadlo potřebovalo, on ztvárnil v jedné osobě.“

Dopis od Aloise Jiráska

Za svůj život se Jindřich Mošna setkal s mnoha známými osobnostmi. Patřil mezi ně třeba i Alois Jirásek, který Mošnovi napsal dopis. Ten si můžete v pamětní síni přečíst: „Píše, aby mu dovolil věnovat mu hru Vojnarka, kterou napsal, a Jindřich Mošna tam hrál také určitou roli, a potom když budeme číst dál, dočteme se: V tyto dny dojde ještě F. L. Věk a prosím, abyste ho přijali, že jej bude věnovat jednomu z jeho 3 synů. S úctou Alois Jirásek. To je podle mě velmi krásné,“ uvedla průvodkyně.

Jeho život ukončila rakovina jazyka

Kolem roku 1909 Jindřich Mošna onemocněl a nemohl dále vystupovat. Poté podstoupil i několik operací. „Měl problémy s jazykem, s uzlinami a podobně. Jeho prognóza byla velice špatná. Zemřel v roce 1911 na rakovinu jazyka. Měl velmi slavný pohřeb a je pohřben na Olšanech, kde má i svoji bustu. Pokud byste přišli do Národního divadla, tak ve foyeru najdete jeho bustu také,“ řekla Vazačová.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio