Smokie: Lay Back In The Arms of Someone

4. květen 2022

Jednou z legend populární hudby je nesporně britská skupina Smokie. Doma v Anglii sice nikdy skutečně koncertně neprorazila, ale v Evropě vyprodávala haly. Její první členové se poprvé sešli v roce 1965.

Dnes se vydáme do Velké Británie za dodnes hrající hudební legendou, která slavila největší úspěchy v druhé polovině 70. let. Skupina Smokie známá nezapomenutelným hlasem Chrise Normana a skvělými vokály Terryho Uttleyho a Alana Silsona dodnes zní v rádiích na celém světě.

Skupina se původně vytvořila v roce 1966 v severoanglickém městě Bradford. V roce 1970 se přejmenovali na Kindness. Po třech letech k nim přibyl bubeník jménem Pete Spencer a budoucí Smokie byli kompletní. Ještě pod původním názvem Kindness natočili několik singlů, ale do žebříčků hitparád se jim proniknout nepodařilo. Prorazili až teprve ve spolupráci s producenty a zároveň autory většiny jejich hitů Nicky Chinnem a Mike Chapmanem. V roce 1982 se skupina Smokie rozpadla. O čtyři roky později se opět dali dohromady, ale již bez zpěváka Chrise Normana, který se vydal na poměrně úspěšnou sólovou dráhu.

V obměňované podobě jsou ale Smokie aktivní dodnes, stále si udržují místo mezi osvědčenou rokenrolovou elitou. Zjistili, že hrají ve více zemích než kdy předtím, k těm nově oblíbeným patří Malajsie a Indie a pravidelným doplňkem jejich turné se stala Austrálie. A kdybychom se členů skupiny zeptali, jak dlouho vydrží Smokie? Určitě by nám odpověděli - dokud se fanouškům bude naše hudba líbit. Uvidíme se někde na planetě Zemi.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.