Sníh taje. Řeky by se ale vylít neměly

19. únor 2021 09:00, aktualizováno

Po mrazivých dnech teploty rychle stoupají, což přispívá k tání sněhu, kterého letos napadlo více než v minulých letech. Vodohospodáři se proto připravují na zvyšující se hladiny nádrží a řek. Ty by se však ze svých koryt vylít neměly.

Může se zdát, že letos napadlo sněhu opravdu hodně. Situace však není nijak výjimečná. Spíše v porovnání s loňskými, na sníh chudými roky, to tak jen vypadá. Nyní teploty stoupají, podstatně se otepluje a přichází klasické jarní tání. „Hory čeká obleva během příštího týdne, ale neočekáváme nic dramatického. Vzestup hladin samozřejmě nastane, ale mělo by se to všechno odehrát maximálně do limitu prvního stupně povodňové aktivity, to znamená, že řeky ještě nevystoupí z koryt,“ vysvětlil dispečer Povodí Vltavy Petr Vicenda.

Tání by mělo být postupné

Nyní se neočekává, že by tání sněhu mělo být urychleno deštěm, a proto by povodňová epizoda měla dosáhnout parametrů maximálně stejných jako před dvěma týdny. Zimy od roku 2014 až do loňského roku byly velmi chudé na sněhovou pokrývku. Letošní zlepšení je velice příznivé například pro podzemní vody.

„Celkové množství vody akumulované letos ve sněhu bylo cca na průměrné úrovni v porovnání s hodnotami za posledních padesát let,“ oznámil Petr Vicenda. Avšak např. v roce 2010 leželo v povodí Berounky 500 milionů m³ vody ve sněhu. Letos to bylo zhruba 140 milionů m³ a během těch velmi chudých let to bylo jen kolem 10 milionů m³.

Vodohospodáři každoročně v průběhu zimy u přehradních nádrží vyhodnocují, kolik vody ve sněhu leží v jejich povodí a na základě toho jsou upravované hladiny nádrží. Voda bude nyní využita k tomu, aby se zásobní prostory postupně doplnily na úroveň, která je běžná pro jaro a léto. „Zima proběhla poměrně klidně a jsme za její průběh rádi, protože po delší době to znamená nějakou vodu pro krajinu a naše nádrže,“ uzavřel Petr Vicenda.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio