Sobotní Noční linka: Co na srdci, to na jazyku

26. říjen 2024

Jak často máte chuť říct pravdu? Kolik pravdy je příliš mnoho, když jde o citlivá témata? Jaká byla největší pravda, kterou jste kdy někomu vpálili a litovali toho? Jak dokáže zničit vztahy „pravda“?

Jak by vypadal svět, kdyby všichni skutečně říkali, co mají na srdci? Jak byste reagovali, kdyby vám někdo řekl všechno, co má na srdci, bez filtru? Je lepší být upřímný, nebo si raději nechat některé názory pro sebe? Jak zvládáte, když někdo jiný nemá zábrany a říká, co má na jazyku? Je lepší zalhat, když víte, že pravda někomu ublíží? Kdy jste naposledy přehnali upřímnost a museli se omlouvat?

„Co na srdci, to na jazyku“ je téma, které se točí kolem odvahy a nebezpečí upřímnosti. Tento výraz označuje lidi, kteří říkají to, co si skutečně myslí, bez ohledu na to, jaké to může mít následky. I když upřímnost bývá ceněna, někdy je hranice mezi pravdou a bezohledností tenká. Otázkou je, zda by měl každý vždy říkat vše, co má na srdci, nebo zda je lepší některé věci zamlčet, aby se předešlo zbytečným konfliktům a zraněním. Upřímnost může být osvobozující, ale také bolestivá pro toho, kdo ji slyší. Na druhou stranu, lži, byť nevinné, mohou vytvořit iluzi, která dlouho nevydrží. Toto téma zkoumá, kdy je lepší říct pravdu, kdy mlčet, a jak lidé snášejí přímou, nekompromisní zpětnou vazbu od druhých.

Na vaše příběhy se v dnešní Noční lince z Prahy už teď těší Honza Macoun.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz, případně využijte webový formulář www.rozhlas.cz/linka.

autor: Honza Macoun
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.