Sochy Matyáše Brauna už brzy opustí klášter Kladruby

4. listopad 2019 07:20

Téměř třicítku barokních soch Matyáše Brauna čeká už brzy velké stěhování. Z kladrubského kláštera zamíří tato vzácná díla na zámek Valeč na Karlovarsku, pro který byly v první polovině 18. století vytvořeny.

Soch je přesně 28 a jde o jedinečné originály z dílny Matyáše Bernarda Brauna a jeho synovce Antonína. Vytvořili je kolem roku 1735. Alegorie lidských vlastností a postavy z řecké mytologie se do Kladrub dostaly v roce 1976, kdy zámek Valeč vyhořel. Zámek ale nyní prochází rekonstrukcí a pro sochy zde bude nové místo. Převoz soch by měl začít koncem listopadu a do konce února příštího roku by měly být všechny v nové expozici.

Sochy jsou nyní vystavené v ambitové chodbě kláštera Kladruby, kam se příliš nehodí. Takže klášteru podle kastelána Milana Zoubka ani moc nebudou chybět. V klášteře se navíc aktuálně chystá velký projekt za 120 milionů korun dotovaný Evropskou unii. V ambitové chodbě vznikne zcela nová prohlídková trasa. Sochy by tak bylo nutné stejně někam přestěhovat. Na Valči jsou pro ně připravené prostory v zámecké kovárně. Památkáři tam na podobě nové expozice spolupracují s Fakultou designu a umění Západočeské univerzity v Plzni.

Na sochách se podepsal požár a také zloději

Po požáru byl stav vzácných soch hodně špatný, ale všechny prošly ještě před umístěním do Kladrub rukama restaurátorů, takže teď jsou v dobrém stavu. Navíc se tehdy vyrobily i jejich přesné kopie, které byly umístěny v zámeckém parku ve Valči. Pro přesnost - sochaři vytvořili 24 kopií. Kopie Závisti, Věrnosti, Persea a Andromedy a Obětování nikdy nevznikly. A bohužel dalších sedm soch ukradli na přelomu roků 2003 a 2004 zloději.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio