Sociálně znevýhodněným lidem v Plzni pomáhá nový projekt

23. září 2019 12:45

Víc než jen bydlení je projekt, který v Plzni pomáhá najít pronájmy sociálně znevýhodněným lidem. Jeho zástupci hledají ve městě a okolí majitele nemovitostí, kteří nechtějí nikoho diskriminovat, a nabízejí jim určité záruky.

Ne všichni mají na trhu s nemovitostmi rovné podmínky. A důvod je jasný. Je totiž málo majitelů nemovitostí, kteří vezmou do pronájmu třeba matky samoživitelky nebo Romy. V Plzni se to snaží změnit projekt Víc než jen bydlení. Spojuje soukromou, realitní a sociální sféru. Výsledkem by měl být spokojený nájemník i majitel nemovitosti.

Překážkou bývají děti

S šestatřicetiletou Lucií Kotlárovou jsme se byli podívat v jejím novém podnájmu. Doteď bydlela se třemi dětmi u maminky v bytě 1 + 1. „Přes den to šlo, děti byli ve škole, ale večer jsme se do bytu nemohli vejít,“ popsala. Hledání podnájmu jí prý neztěžoval ani tak fakt, že je Romka, ale spíš tři děti. „Všichni se ptali, jestli moc nedupou a nekřičí,“ vyprávěla Lucie.

Zato, že může s dětmi bydlet v lepších podmínkách, děkovala hlavně sociálnímu pracovníkovi Jakubu Chabrovi. „Bydlení je v naší sociální práci problém číslo jedna, pokud lidé nemají bydlení, nejde dělat progres ve vzdělání nebo zaměstnání,“ vysvětlil Chabr.

Projekt chrání majitele bytů

To, jak projekt Víc než jen bydlení funguje, popsal jeho manažer Adam Pospíšil: „Snažíme se hledat majitele bytů, kteří jsou ochotni pronajmout byt lidem, kteří mají nějaké omezení, jsou diskriminovaní.“ To jsou podle něj dnes nejen Romové, ale cizinci, pěstouni, matky samoživitelky.

„Jsou to často lidé, kteří jsou vděční a jsou to zodpovědní nájemníci, tedy neodpovídají vžité představě o nespolehlivých lidech,“ upozornil na předsudky Pospíšil. Podle něj je součástí projektu také garance majitelům bytů, že bude vše fungovat tak, jak má.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio