Sokolov zvažuje poskytnutí bytu azylantům

7. říjen 2005

Sokolovská radnice, i po špatných zkušenostech s azylanty z počátku 90.let, znovu zvažuje poskytnutí bydlení uprchlíkům. Stát přispívá v rámci programu integrace azylantů obcím, které poskytnout byt, částkou zhruba 150.000 korun. Přesto obce do programu vstupují jen zřídka, protože se obávají, že budou muset dotaci vracet, když azylant byt opustí a odcestuje.

Sokolov už v minulosti byt pro azylanty poskytnul, ale zkušenosti nebyly dobré. Rumunský uprchlík, který byt dostal, po čase zmizel. Radnice se proto chce předtím, než dá souhlas, ujistit, že si v případě, že azylant odejde, bude moci vybrat sama, komu uvolněný byt poskytne.

Sokolovská radnice dostala nyní nabídku na ubytování kazašských Čechů. Podle starosty Karla Jakobce je, zvláště v případě potomků Čechů, kteří dostávají možnost vrátit se do původní vlasti, pomoc obcí na místě. Město chce pomoci, ale chce si také vybrat komu.

Logo

Mluvčí Karlovarského kraje Marek Nečekal uvedl, že upravené podmínky poskytování dotací od státu by měly výběr ze strany obcí umožňovat. Města by se podle něj měla k možnosti poskytnout byt pro uprchlíky, kteří dostali azyl v Česku, vyjádřit do poloviny října. V minulosti kromě Sokolova poskytlo byt pro azylanty například město Ostrov. Ostatní města zájem neměla.

autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio