Soustružené hračky a betlémy Jiřího Koženého z Nýrska

3. únor 2020

Tři hrotové soustruhy, soustružnická dláta a brousky různých velikostí a několik tříčelisťových sklíčidel – to je hlavní vybavení dílny Jiřího Koženého z Nýrska, který se věnuje výrobě soustružených hraček a betlémů. Za svoji činnosti v tomto oboru získal titul „Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje“.

Práce se dřevem Jiřího Koženého (nar. 1951) z Nýrska prý zajímala už od mládí. V Plzni se ve Škodových závodech vyučil dřevomodelářem se specializací na soustruh. V plzeňské Škodovce také pracoval až do doby, než v roce 1977 nastoupil do dílny Družstva lidové umělecké výroby Chodovia v Janovicích nad Úhlavou. Tam se dále zdokonaloval v nejrůznějších technologiích soustružení dřeva. Když pak byla počátkem 90. let 20. století výroba v jednotlivých dílnách Chodovie utlumená, založil Jiří Kožený vlastní soustružnickou živnost. Na přání zákazníků zhotovoval hlavně paličky na paličkování, kruhové obrazové rámečky, svícny, garnýže a soustružené hračky.

Betlémové figurky z nýrské dílny

V roce 1995 zaznamenaly velký úspěch jeho soustružené betlémové figurky. Ty se později staly základem rozsáhlého a každoročně doplňovaného rodinného betlému v domácnosti manželů Kožených. A ačkoliv se Jiří Kožený v současné době už soustružení profesně nevěnuje, přesto v soustružnickém řemesle pokračuje i nadále. Ve své nýrské dílně zhotovuje hlavně betlémy a betlémové figurky. Základním materiálem při jeho práci je přitom dřevo břízy z okolí Nýrska. V současné době má Jiří Kožený v soustružnickém řemesle také už dva následovníky, kterým se věnuje a předává jim své zkušenosti.

Mistři tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje

Titul „Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje“, jehož je Jiří Kožený nositelem, slouží k ocenění šikovných řemeslníků Plzeňského kraje, kteří dokonale ovládají dovednosti, postupy a technologie tradiční rukodělné výroby - a to v oborech, které jsou zásadním způsobem ohrožené nebo jim přímo hrozí zánik. Vyhlášením tohoto titulu v roce 2017 Plzeňský kraj reagoval na výzvu UNESCO nazvanou „Žijící lidské poklady“ a také na celostátní titul „Nositel tradice lidových řemesel“ udělovaný každoročně už od roku 2001.

Nositelé titulu v Národopisném muzeum Plzeňska

V letech 2017–2019 byl titul Plzeňského kraje udělený celkem 10 řemeslníkům v oborech bednářství, tradiční výroba chodských dud, výroba chodských krojů, drátenictví, pletení z proutí, hrnčířství, kovářství anebo zhotovování soustružených hraček. Na své „Mistry“ může být Plzeňský kraj hrdý – zviditelnit je chce také nová výstava nazvaná „Mistři tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje (2017–2019)“, kterou připravuje Národopisné muzeum Plzeňska. Vernisáž výstavy proběhne 13. února od 17:00 hodin.

Pozvánka na výstavu Mistři tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje

autoři: Michaela Vondráčková , Zdeněk Valenta , Michal Chmelenský | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio