Soustružené hračky a figury do betlému jsou pro Jiřího Koženého zálibou i obživou

Vyučil se u soustruhu a stále se ho drží. Jen výrobky se časem mění. Řeč je o čerstvém držiteli titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje 2019 Jiřím Koženém.

„Pro výrobu na soustruhu nemusí být bůhví kolik strojů. Já mám tři. Můj nejoblíbenější mi vyrobil z vyřazených komponentů ještě můj táta. Jinak stačí mít různé druhy dlát a další instrumenty. Některé špalky vypadají, že jsou dobré akorát do kamen, a při tom z toho jdou vyrobit například krásné stromky, i když je dřevo třeba popraskané,“ řekl soustružník Jiří Kožený.

Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje 2019 Jiří Kožený

Jeho figurky jsou čistou přírodní podobou dřeva a nijak se neošetřují. „Jen aby se od sebe odlišily různé propriety, jako je například čepice nebo hudební nástroje, vyrobí se z jiného druhu dřeva,“ doplnil pan Kožený.

Nejčastěji používá březové dřevo, z něhož je většina figurek. K třešni, ořechu, buku, jasanu nebo exotickému ebenu sahá převážně kvůli doplňkům. Na jednom kousku stráví asi deset hodin, od přípravy materiálu až po jeho vysoustružení, sestavení a slepení všech dílů.

Cesta k výrobě figurek se rodila postupně

„Když jsem byl v učení, specializoval jsem se na dřevosoustruh. Potom jsem vstoupil do výrobního družstva lidové umělecké výroby Chodovia Domažlice, kde byla většinou výroba pivních korbelů. Když tyto dílny skončily a bylo to předáváno původním majitelům, musel jsem tam ukončit činnost. Tak jsem si řekl, že mám doma malý krcálek, do kterého bych mohl zkusit sehnat soustruh a vyrábět tam,“ zavzpomínal Jiří Kožený.

Velkou chloubou pana Koženého je betlém ze soustružených figur, kterých je aktuálně necelých 150, od klasických postav svaté rodiny, přes zvířata až po místní babku kořenářku. Za své soustružené hračky a betlémy získal letos Jiří Kožený titul „Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje“.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio