Speciální vánoční prohlídky se konají v tachovském zámku

5. prosinec 2019

Tachovský zámek zve na adventní prohlídky, kde se návštěvníci dozvědí, jak Vánoce prožívala knížecí rodina Windischgrätzů.

Zajímalo by vás, jak vypadala příprava na Vánoce v knížecí rodině Windischgrätzů? Jedinečnou možnost nahlédnout do soukromí této šlechtické rodiny máte v sobotu 7. prosince na tachovském zámku. Během prohlídek se vrátíte do doby adventu ve 30. letech 20. století.

Vánočně vyzdobenými komnatami tachovského zámku zájemce provedou členové třetí a čtvrté generace tachovských  Windischgrätzů. Jak vysvětlil kastelán Pavel Voltr, knížecí rodinu zahraje návštěvníkům asi dvacítka průvodců s dětmi v dobových kostýmech. A k vidění bude také autentický vánoční dárek Alfreda III. z  r. 1918, tedy soubor grafik s tématem honitby v lese.

Po svátcích honem do Vídně

Stejně jako ve všech rodinách i se u Windischgrätzů vzorně uklízela domácnost, služky měly za úkol vyčistit všechno stříbro a příbory a připravit sváteční porcelán. Štědrovečerní večeře měla několik chodů, rodina jedla rizoto, kapra na černo a nějaké sladkosti. O svátcích se vždy pamatovalo na sirotky nebo válečné hrdiny. Rodina se hned po svátcích sbalila a odcestovala do Vídně.

Adventní prohlídky se na tachovském zámku budou konat v sobotu odpoledne, ta první začne v 17 hodin a pak se budou opakovat každou celou hodinu, tedy v 18 a v 19 hodin, a poslední bude ve 20 hodin.  Protože skupinky jsou kapacitně omezeny, je potřeba si včas zajistit rezervaci v pokladně tachovského zámku.

Zámek nabízí o svátcích mnoho dalších akcí.  14. prosince odpoledne vypukne na nádvoří Vánoční zámecký jarmark a na 28. a 29. prosince jsou naplánovány kastelánské vánoční prohlídky po vyzdobených zámeckých komnatách. I tyto prohlídky začínají vždy v celou hodinu.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Zprávy (ČRo Plzeň)
Spustit audio