Špión nebo zpěvák Richard Adam

I po mnoha letech fanynky zpěváka Richarda Adama přiznávaly, jak ho milovaly. Byl hvězdou naší populární hudby, ve swingové éře 50. let 20. století vyčníval sametovým hlasem a šarmem. 60. léta mu však přinesla životní zvrat. 

„Zpěvák se zvláštním posláním nebo špión s podmanivým hlasem“ – tak se jmenuje autobiografická kniha, kterou sepsal český zpěvák Richard Adam. Ten byl v 50. a 60. letech jedním z našich nejoblíbenějších zpěváků. Jeho první nahrávkou byla lidová píseň Stavěli tesaři, teprve potom vznikly dodnes hrané snímky jako Sulika, Tina Marie, Cestář, Páni kluci, Šestnáct se víckrát nevrátí, Píseň pro Kristýnku nebo Vlak jede krajinou.

V první polovině 60. let byl velmi populární v tehdejší Německé demokratické republice, byl zde dokonce oceněn vyznamenáním za vynikající práci. Zpíval zde většinou písně českých autorů, novinky hned nechal přetextovat do němčiny a slavil s nimi velký úspěch.

Po sametové revoluci prozradil, že ho americká výzvědná služba naverbovala ke spolupráci, což ho koncem 60. let stálo doma dva roky svobody, ale nikdy spolupráci nepřiznal.

Richard Adam natočil i starofrancouzskou lidovou píseň, kterou do češtiny přeložil Hanuš Jelínek, jako první ji v roce 1957 nazpíval Plzeňan Jiří Straka. Jmenuje se Cestář.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.