Spisovatel Javůrek: Historie Krušných hor je z velké části stále neprobádaná, pořád je co psát

9. září 2022

Chaloupky, Nebe nad Perninkem a nově také Sudetský dům. To jsou romány chodovského spisovatele Štěpána Javůrka. Odehrávají se většinou v pohraničí a Krušných horách.

Štěpán Javůrek je český autor, který pochází z Ústí nad Labem. Po studiích se přestěhoval do Chodova na Sokolovsku. Právě Karlovarský kraj a přilehlé Krušné hory zejména se pro něj staly srdeční záležitostí, o níž píše i ve svých knihách.

Svou prvotinu Chaloupky o zaniklých obcích v pohraničí nejprve vydal samonákladem. Po velkém úspěchu se jí ujalo prestižní vydavatelství. Nápad napsat první knihu se podle něj zrodil úplnou náhodou, a to když byl s přáteli objevovat krajinu zaniklých Chaloupek.

„Jsem tady doma. Člověku se vždycky nejlíp píše o místech, která dobře zná. Myslím si, že spousta lidí má k tomu regionu dobrý vztah. Snažím se psát knížky z prostředí našeho regionu a připadá mi to logické. Nejradši mám Krušné hory, čím víc je poznávám, tím víc mám pocit, že je neznám,“ řekl Štěpán Javůrek.

Vždycky píšu knížku hlavně sám pro sebe
− Štěpán Javůrek

Děj knih se mu v hlavě rodí hlavně při běhání. Knihy prý ale píše hlavně sám pro sebe. „Řeknu to hodně sobecky, ale vždycky píšu knížku hlavně sám pro sebe, aby se líbila mně a abych do toho otiskl něco ze sebe. To, že se to pak zalíbí někomu dalšímu, je to bonus navíc. Nikdy to nepíšu s myšlenkou, abych se někomu zalíbil. Píši pro své potěšení,“ dodal.

Chaloupky a Sudetský dům zasadil do minulosti. Děj Nebe nad Perninkem zase do současnosti. „Není to tak, že bych si řekl, že teď budu psát knížku z minulosti a příště zase do současnosti. Je to spíše souhra náhod.“

Podle Javůrka je to i tím, že Krušné hory zažily mnohé. „Je to neskutečný. Příběhů jsou stovky a tisíce. Některé jsou neuvěřitelné a připadá mi zvláštní, že je málo známe. Mohl bych mluvit o tom, že kdysi tady bylo zimoviště největšího cirkusu na světě, že se tady narodil Julius Meinl, který založil později světoznámý řetězec, že tady žila spousta inspirativních lidí. Každý den se mi ukazují nové a nové příběhy. Historie je nesmírně bohatá a odráží se i v současnosti. Historie regionu je stále z velké části neprobádaná, pořád je co psát a co objevovat.“

Věnuje se psaní na plný úvazek? Jak dlouho trvá, než dokončí knihu a co chystá? I na to jsme se autora několika knih z pohraničí zeptali.

Spustit audio