Společnost Fr. Křižíka připomene výročí slavného plánického rodáka

Letos uplyne 160. let od narození slavného českého vynálezce Františka Křižíka. Významné výročí si připomenou lidé v jeho rodné Plánici. Oslavy spojené s velkou výstavou o jeho životě nyní připravuje znovu obnovená Společnost Františka Křižíka. Mnohé předměty či údaje o Křižíkovi budou veřejnosti představeny vůbec poprvé.

Členové společnosti Františka Křižíka už od začátku letošního roku na připomenutí tohoto výročí intenzivně pracují. Středem oslav bude velká výstava v tělocvičně Základní školy v Plánici, která přiblíží nejen život a dílo Františka Křižíka, ale i jeho dobu. Zaměří se zejména na přelom 19. a 20. století. Fotografie a texty plánují členové společnosti rozmístit na čtyřiceti panelech a zároveň se pokusí na výstavu získat i trojrozměrné exponáty. Zajímavostí má být také promítání unikátních filmových záběrů Františka Křižíka z archivu České televize.

František Křižík

Společnost Františka Křížíka je občanské sdružení, jehož členové pocházejí z různých koutů republiky. Jsou to většinou lidé, kteří se věnují technickým oborům či historii. Jsou zde například profesoři a studenti vysokého technického učení, zástupci Národního technického muzea v Praze i lidé z měst, kde Křižík působil - převážně pak z Plánice. Zajímavostí je, že do společnosti vstoupili i někteří přímí potomci slavného vynálezce. Společnost vznikla už v devadesátých letech 20. století, ale posléze přestala vyvíjet činnost a téměř zanikla. O její vzkříšení se však v loňském roce postarali historik Jan Hozák z Národního technického muzea v Praze a plánický starosta Václav Petrů.

Oslavy jsou plánovány na 22. - 24. června, ale už v těchto dnech jejich přípravou mnozí pláničtí občané doslova žijí. Členové Společnosti Františka Křižíka chtějí posléze výstavu představit také v Klatovech a v Plzni. Půjde zřejmě o největší připomenutí tohoto českého vynálezce v České republice za několik posledních desetiletí.

Plánice - rodný dům Fr. Křižíka
autor: Martin Kříž
Spustit audio