Správu Národního parku Šumava trápí neukáznění skialpinisté

13. únor 2019 07:20

Výborné sněhové podmínky lákají na Šumavu sjezdové lyžaře, běžkaře a také skialpinisty. Tito lidé se vydávají na lyžích nebo bez lyží do volného terénu. Mnohdy ale nedbají pravidla, vydávají se do zakázaných zón a porušují zákon.

Podle správy Národního parku Šumava až stovky skialpinistů týdně vyráží na hraniční část Šumavy do okolí Plechého, Třístoličníku a Plešného jezera. Tam ale mnozí, podle mluvčího šumavského parku Jana Dvořáka, nectí zákony a vstupují do míst, kde jim hrozí nejen pokuta, ale také zranění.

Strážci národního parku slouží až do večerních hodin, denně se setkávají se skialpinisty z Čech, Bavorska a také z Rakouska, kteří vstupují do takzvaných klidových území, kde se vyskytují vzácní živočichové, kteří potřebují ke svému životu mimo jiné klid. Někteří do těchto míst vstoupí nevědomky a po upozornění se vrátí na značenou stezku.

Pokuty se můžou vyšplhat až na 100 tisíc korun

Podle vedoucího strážní služby v oblasti Plešného jezera Luďka Švejdy se ale občas stane, že turisté neuposlechnou a na značenou stezku se nevrátí. Dochází i k incidentům a slovním výhrůžkám, počátkem února dokonce rakouští skialpinisté strážce národního parku napadli. Strážci mohou uložit na místě pokutu až do 10 tisíc korun a pokud věc předají do správního řízení, může se pokuta vyšplhat až na 100 tisíc korun.

Správa parku upozorňuje na tento nešvar i proto, že skialpinisté ohrožují své zdraví. Podle mluvčího parku Jana Dvořáka konkrétně v oblasti hory Plechý se vytvořily nebezpečné převisy přes hranu skal nad Plešným jezerem a hrozí utrhnutím. Kdo tedy sjede ze značené trasy, ohrožuje své zdraví a může dokonce riskovat i svůj život.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio