Srpen 1968 v Plzni očima pamětníků

24. srpen 2018

Byli mladí a plní ideálů. Spojovalo je nadšení a víra v demokratickou společnost. Pražské jaro v roce 1968 skutečně nastartovalo proces obnovy. Nikdo nevěřil, že by se mohlo stát něco tak děsivého, jako vojenská agrese. Přinášíme vám příběhy čtyř lidí, kteří prožili srpen 68 na vlastní kůži.

Dnes 70letý Bořivoj Drábek z Brna studoval v roce 1968 Hotelovou školu v Mariánských Lázních a jako externista spolupracoval s plzeňským rozhlasem. V osudnou noc z 20. na 21. srpna spal v rozhlasové ubytovně. Kolem 3. hodiny ranní nastal zmatek.

Vypadalo to, že republiku obsadili Rusové. Bořivoj Drábek si vzpomíná, že nejhorší byl pocit rychle ztracené svobody po takzvaném pražském jaru. Psát a vysílat se už mohlo prakticky o všem. A to téměř ze dne na den skončilo.

Svoje vzpomínky na srpnové události vnesl do našeho seriálu také Zdeněk Bláha. Celý svůj profesní život spojil s hudebními pořady Českého rozhlasu Plzeň. V plzeňském rozhlase pracoval jako hudební redaktor už od roku 1955. I o 13 let později.

Obrana Československého rozhlasu v Plzni v srpnu 1968. Pohled z okna rozhlasové budovy

Osudné ráno 21. srpna 1968 se před budovou rozhlasu objevil tank a ruští vojáci. Všichni zaměstnanci rozhlasu se nahrnuli k oknům. V následujících hodinách pomáhal Zdeněk Bláha se vším, co bylo třeba. Se zprávami, monitoringem tisku a podobně. A také na protest proti okupaci vystoupil z Komunistické strany Československa.

Bezmoc a vztek

To jsou pocity, které si i po 50 letech vybaví 71letý Václav Karásek z Mýta na Rokycansku. V srpnu roku 68 byl uprostřed výkonu základní vojenské služby v Plzni na Borech. V noci z 20. na 21. srpna měl zrovna dovolenou a o vpádu vojsk Varšavské smlouvy se dozvěděl doma. Všichni si mysleli, že začala válka. Vrátil se do kasáren, kde je okupační vojska odzbrojila. Dodnes ho mrazí v zádech při vzpomínce na odjištěné ostré patrony v kulometech.     

Jindra Klímová pracovala v roce 1968 jako hlasatelka v pražském rozhlase. Osud její život ale navždy spojil s plzeňským rozhlasem, když do Plzně přesně před 50lety, 22. srpna přijela pomoct s vysíláním. Tou dobou už byl plzeňský vysílač jediným zdrojem informací. Za nejzásadnější považuje v době okupace podíl techniky.

Bez techniků by redaktoři nebyly ničím. Po několika dnech takzvaného partyzánského vysílání se také vyšetřovatelé nejvíce zajímali o vysílací techniku. Jindru Klímovou potkal v následné normalizaci strmý profesní pád. V rozhlase skončila ze dne na den a dalších dvacet let se živila mytím nádobí, jako prodavačka v kiosku a podobně. Rehabilitace se dočkala až po roce 1989.    

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.