St. Elmo's Fire (Man in Motion)

18. listopad 2021

Cesta ke složení písňového textu může být inspirována různě. Poslechněte si o jednom textu rockového muzikanta Johna Paara. Vzdává hold lidem, kteří i přes tělesné postižení neztrácejí chuť do života a mohou posloužit jako příklad všem ostatním.

Hvězdy, hity, legendy jsou většinou věnovány slavným legendárním hudebníkům a jejich tvorbě. Dnes jsou věnovány osudu Ricka Hansena, kanadského sportovce, který po automobilové nehodě zůstal paralyzován v dolní polovině těla. Nevzdal se, neztratil naději a dokončil školu se specializací na tělesnou výchovu jako první student s tělesným postižením. Vyhrál národní mistrovství ve volejbale na vozíku, stal se devatenáctkrát mistrem světa v maratonu na vozíku. Na paralympijských hrách získal šest medailí. V roce 1980, jiný kanadský atlet Terry Fox, který ztratil nohu kvůli rakovině, podnikl Marathon naděje. Zamýšlel běžet Kanadou z Newfoundlandu do Vancouveru, aby zvýšil povědomí o výzkumu rakoviny. Dostal se ze St. John's,  do Thunder Bay v Ontariu, než ho recidiva nemoci donutila zastavit, asi v polovině cesty. Inspirován Terryho odvahou se Hansen rozhodl podniknout podobnou cestu, aby prokázal potenciál lidí s postižením. Svoji světovou cestu nazval Man in Motion.

Jeho úžasný výkon a idea celého projektu vyvolaly respekt u lidí na celém světě. Také u anglického zpěváka a skladatele Johna Paara, který se úsilím sportovců Terryho, Hansena a dalších nechal inspirovat k hitu St. Elmo's Fire (Man in Motion).

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.