Šťáhlavský KS-Europe končí s produkcí reklamních katalogů, propuštěným zaměstnancům pomáhá najít novou práci

1. březen 2023 21:17, aktualizováno

Zásilková a logistická společnost KS-Europe ukončí ve svém provozu ve Šťáhlavech na Plzeňsku produkci reklamních katalogů. Až 170 lidí vykonávajících převážně dělnické profese si musí hledat novou práci.

Malá část stávajících zaměstnanců přechází do druhého provozu, kde se zpracovávají vrácené zásilky z internetových obchodů, zdaleka ne všichni oslovení ale o tuto nabídku měli zájem, jak prozradila vedoucí personálního oddělení Iveta Roudová. „Při práci v tomto provozu stojí člověk na místě u stolečku a kontroluje vrácené zásilky. Spousta lidí si to zkusí na jeden den, ale přitom zjistí, že to nezvládá, třeba kvůli bolesti zad nebo rukou. Ačkoliv jsme možnost přechodu nabídli většině zaměstnanců, jen asi čtvrtina se rozhodla nabídku přijmout. Je to práce, kterou opravdu nemůže vykonávat každý.“

Firma chce nicméně propuštěným co nejvíce pomoci, a tak zorganizovala ve Šťáhlavech dvě setkání se zástupci společností, které nabírají nové síly, i s pracovními agenturami. Náborové akce se zúčastnilo zhruba deset firem, mezi nimi i Plzeňský Prazdroj. „Nabízíme především provozní pozice, hledáme obsluhu stáčecích linek, mechaniky nebo řidiče VZV,“ uvedla Ivana Jírová z personálního oddělení. Potenciální uchazeče dle ní nejvíce zajímaly nástupní mzda, benefity a pracovní režim.

Práci nabízela také Markéta Šimánková z plzeňského Panasonicu. „Naše společnost se nově specializuje na výrobu tepelných čerpadel. Máme zájem především o manuálně zručné lidi a lidi se strojním zaměřením, kteří například umí číst technickou dokumentaci.“

Podle jednoho z jednatelů KS-Europe Aloise Pokorného je důvodem ukončení produkce katalogů rozvoj online nákupů a digitálních technologií. Papírové katalogy prý už téměř nikdo nechce, většina lidí si stáhne raději aplikaci do telefonu. Firma produkci stopne k 30. červnu letošního roku.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio