Stanislav Procházka: Celá škola už to ví

18. červen 2024

Hudební skladatel Petr Hannig je vyučený umělecký kovář. Později ale vystudoval Konzervatoř v Praze a začal kolem sebe shromažďovat zpěváky, kteří chtěli zpívat i populární hudbu.

Jak se vlastně u nás dá vytvořit hvězda, kterou pak sledují miliony lidí na televizní obrazovce? Recept je docela jednoduchý: někoho si najděte a naučte ho zpívat. Pokud má nevhodné jméno, dejte mu lepší. Dbejte na jeho vzezření. Složte mu písničky, dohlédněte, aby jejich text byl o něčem a nebyl to jen rýmovaný blábol. Potom nechejte zahrát písničky v televizi a rádiu - a je to...říká Petr Hannig, který ke kariéře pomohl mnoha českým zpěvákům.

Objevil i někdejší idol slečen i žen - Stanislava Procházku mladšího, syna slavného zpěváka Standy Procházky. V programech Petra Hanniga Standa Procházka mladší většinou zazpíval s kytarou několik svých písniček, třeba Rádio a já. Vystudoval hru na kytaru a zpěv na konzervatoři a od konce 70. let se začal věnovat kariéře zpěváka populární hudby. Nejprve zpíval se skupinou Maximum Petra Hanniga, později, když se Petr Hannig začal více věnovat Lucii Bílé, převzal sám iniciativu a začal vystupovat – i s Lucií Bílou a s Petrem Hannigem jen jako hostem – s vlastní skupinou Magnet. Proslavily ho hity jako Věci tajemné, Rádio a já nebo Celá škola už to ví. Stejnojmenného elpíčka se prodalo dvě stě tisíc kusů.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio