Stanové městečko pro ukrajinské Romy v Nových Domcích je stále s otazníkem

13. červen 2022 15:17, aktualizováno

Plzeňský kraj pokračuje v přípravách stavby stanového městečka pro ukrajinské Romy v Nových Domcích u Rozvadova na Tachovsku. Než se prověří, jestli uprchlíci nemají dvojí občanství, nemůžou dostat vízum ani sociální dávku.

Plzeňský kraj začátkem června avizoval záměr zřídit v Nových Domcích u Rozvadova na Tachovsku stanové městečko pro romské uprchlíky. Vedení kraje už získalo potřebná povolení a začalo zjišťovat, jestli je v areálu bývalé školy vše, co je ke stavbě městečka potřeba. „Máme přislíben ze státních hmotných rezerv veškerý materiál, který je potřeba pro vybudování. Momentálně prověřujeme, zda bude možné napojení na vodu a elektřinu,“ informoval hejtman Rudolf Špoták.

Tento týden se rozhodne, zda lokalita vyhovuje

Doplnil, že pokud nebude možné infrastrukturu vybudovat, budou muset zástupci kraje hledat jinou lokalitu. „Měli bychom to vědět během tohoto týdne. Záleží na tom, co od toho městečka čekáte, například jestli v kamenné budově bude sociální zařízení, nebo jestli bude potřeba vybudovat buňky,“ uvedl hejtman. Zatím jsou podle něj problémy s odpady a vodou. „Co se týká elektrické energie, tak bychom to museli řešit formou generátorů,“ uvedl.

Aktuální situace v souvislosti s ukrajinskými Romy v Plzeňském kraji je podle Špotáka nadále standardní. Týdně sem přichází mezi dvaceti až třiceti Romy. „Zatím je stíháme provizorně ubytovat v nouzovém přístřeší, je to třeba Peklo nebo Rokycany. Čekáme čtyři až pět dní na zjištění dvojího občanství, pokud ho nemají, dostávají sociální dávku a 90 % z nich se vrací zpět na Ukrajinu,“ shrnul.

autor: Veronika Krátká | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio