Staročeská bramboračka
Staročeská bramboračka
Recept : Ivo Růžička - šéfkuchař v plzeňském Švejk restaurantu Tivoli
Suroviny:
4 brambory
5 stroužků česneku
200g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel
100g kapusty
200g čerstvých hub
2 větší cibule
sádlo
špetka soli
špetka pepře
špetka majoránky
špetka kmínu
100g mouky
polévkové koření podle chuti
5 stroužků česneku
200g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel
100g kapusty
200g čerstvých hub
2 větší cibule
sádlo
špetka soli
špetka pepře
špetka majoránky
špetka kmínu
100g mouky
polévkové koření podle chuti
Postup:
Oloupané syrové brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na stejnoměrně velké kostky, cibuli a kapustu nakrájíme najemno. Rozpustíme si sádlo, cibuli, kapustu, kořenovou zeleninu a kmín orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem.
Z mouky připravíme jíšku a polévku zahustíme. Houby si můžeme zvlášť na pánvi orestovat a přidáme je spolu se syrovými brambory do polévky. Necháme půl hodiny povařit.
Poté dochutíme solí, pepřem, česnekem, majoránkou a polévkovým kořením. Můžeme zjemnit máslem nebo smetanou, ta může být i kysaná.
Z mouky připravíme jíšku a polévku zahustíme. Houby si můžeme zvlášť na pánvi orestovat a přidáme je spolu se syrovými brambory do polévky. Necháme půl hodiny povařit.
Poté dochutíme solí, pepřem, česnekem, majoránkou a polévkovým kořením. Můžeme zjemnit máslem nebo smetanou, ta může být i kysaná.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.