Starou školu v Železné Rudě čekají změny

17. říjen 2015

Město začalo budovu přestavovat, vzniká tam moderní environmentální a návštěvnické centrum. Má zvýšit atraktivitu lokality a turistům nabídnout další alternativu, jak ve městě trávit čas.

Vedení města si s opuštěným objektem už zhruba tři roky nevědělo rady, snažilo se pro něj najít využití. Budova staré školy sloužila k výuce naposledy před patnácti lety, kdy v Železné Rudě otevřeli pro žáky školu novou. Opuštěný třípodlažní objekt byl potom několik let využíván jako obchodní prostory a nakonec zůstal prázdný. To se teď má ale změnit.

Radnice v Železné Rudě má s budovou bývalé školy nové plány. Přestěhuje se tam informační centrum, které je teď v budově radnice, ze zámečku se tam přesune a rozšíří muzeum lyžování. V dalších prostorách budou také klubovny, kde se budou konat i různé výstavy místních umělců. Novinkou pak bude i přednášková místnost. Kromě toho tam navíc vznikne i moderní interaktivní expozice šumavské fauny a flory.

Přestavba školy na environmentální a návštěvnické centrum přijde na necelých 40 milionů korun, většinu z této částky pokryje evropská dotace. Jednou z podmínek ale je, že se převážná část peněz musí profinancovat do konce tohoto roku.

Původně se mělo stavět už více než před půl rokem, získání dotace ale zdržely administrativní průtahy. Vedení města je ovšem přesvědčeno, že se všechno stihne. Moderní centrum by se tak mělo veřejnosti otevřít příští rok před letní turistickou sezonou.

autoři: Směna ČRo Plzeň , en
Spustit audio