Starý Plzenec nově?

18. prosinec 2001

Je dobré čas od času vystoupit z uzavřeného prostoru vlastního města či obce a podívat se na jiné veřejné schůze jiných zastupitelů jinde. Ironicky by šlo zdůvodnit takové návštěvy i hledáním omluv pro pochybení zastupitelů vlastních a je pravda, že tyto návštěvy takovou úlevu často nabízejí. Dobrá zkušenost. Tohle se opravdu nesmí, kdežto tohle se opravdu může a nevyužíváme to.

Ve Starém Plzenci se to minulou středu potvrdilo. Některé postupy přenosné skutečně jsou, to myslím vcelku věcnou debatu o odpadech a územním plánu, některé ale praskaly jako pavlačová zábradlí. A pokud nebyl zákon o obcích přímo porušen, byl porušen jeho duch i základní pravidla slušnosti. Oč jde? Starosta a jeho zástupkyně nespolupracují. Z řady důvodů, ale nespolupracují tak dlouho, že to škodí celému Starému Plzenci. A tak se radní dohodli, že jeden musí z kola ven a že to udělají právě na té poslední schůzi zastupitelů. Aniž by o tom ovšem včas a dopodrobna informovali veřejnost, která všechny zvolila, aniž by vyšla nějaká tisková zprávička. O tak závažném kroku, jakým je hlasování o odvolání místostarostky, není možné jednat v narychlo do programu zařazeném bodě, který se notabene neobjevil ani na pozvánce na schůzi. To je velmi neslušné k místostarostce, ale přímo neomluvitelné je to vůči voličské veřejnosti. Zákon porušen nebyl, to mají obhájci toho rychlopostupu pravdu, ale i v tanečních by museli jít na chvíli za dveře na hanbu, natož v zastupitelské demokracii. Obecně platné je v tomto příběhu to, že jestliže takto je nakládáno s existencí místostarostky, nemohou si být ostatní zastupitelé jisti vlastní židlí ani den. Obecně platné i dovnitř toho sboru. Na konci této schůze to vypadalo, že si to někteří i uvědomili.

Je možné, že přítomnost několika novinářů, kteří se o zamýšleném kroku tak či onak dozvěděli, některé zastupitele zaskočila. Je docela možné, že kdyby tam novináři nebyli, nebyla už dnes místostarostka ve funkci, protože její odvolávání bylo naplánováno až na konec schůze a soud začal asi hodinu před půlnocí, kdy už všichni chtěli do postelí a mít tu nepříjemnost za sebou. Nechci význam novinářů přeceňovat, ale i zde jde o přenosnou zkušenost. A další. Pokud někdo škodí městu tak, že má být ten večer tak narychlo odvolán, měla být místostarostka souzena hned na začátku, protože není logické, abychom jí nechali "škodit" ještě celý jeden večer jejím platným hlasováním. Je možné, že to novináři zvrátili, ale radost z toho nemají. Protože samočistící mechanismus zastupitelstev musí a má pracovat i bez nich; tak velkou důvěru voličů zastupitelé dostali a mají. Proces byl odročen o týden. Bylo by dobré, kdyby na tuto schůzi přišli nejenom novináři odjinud, ale také lidé místní. Jeden ze zastupitelů totiž velmi správně podotkl, že jestliže nespolupracuje starosta s místostarostkou, může být opravdu vinna ona. Může být ale stejně vinen starosta, rada města, nebo celé zastupitelstvo. Odpověď se o půlnoci už nemohla najít, ale snad ji ve Starém Plzenci najdou ve středečním podvečeru. Půjde jistě o další, velmi přenosnou zkušenost.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.