Stavbu supermoderní stáje plánuje školní statek v Horšově

11. říjen 2017

Střední odborná škola a učiliště v Horšovském Týně uspěly s projektem za 20 milionů korun a získaly na něj evropskou dotaci. Stáj v Horšově budou obsluhovat učitelé a především žáci z oboru agropodnikání.

Studenti se na statku v Horšově učí jak pečovat o kozy, koně, ovce, krůty, husy a další zvířata. Hned vedle malého hospodářského dvora vyroste supermoderní stáj pro dojnice.

„V těchto prostorech bude naprosto nová stáj. Stará se příští týden zbourá. Potom vznikne robotizovaná stáj s dojícím robotem. Žáci s učitelem budou jen na počítači sledovat jeho práci a výkony krav. Dále zde bude robot na krmení a uvažujeme i o automatickém robotu na napájení telat. Bude tam 20 krav, plus 25 kusů jalovic a telat. O zvířata se budou starat jen žáci a učitelé,“ popsal ředitel Střední odborné školy v Horšovském Týně Václav Švarc, s tím, že podle něj je budoucnost zemědělství právě v robotizaci.

I přes robotizaci čeká na studenty spousta práce

Roboti ovšem studenty o práci nepřipraví. Čeká na ně i tak řada povinností, například krmení, asistence u inseminací, úklidové práce a řada dalších. „Bude to pro nás novinka. Klasika ale neomrzí. Tím myslím gumáky, vidle a kydání, protože to za nás žádný robot neudělá,“ řekla s úsměvem Denisa Heinzová, která je studentkou Střední odborné školy v Horšovském Týně.

Projekt kromě stáje zahrnuje i další novinky. „Součástí stáje bude učebna, kde se budou žáci učit teorii a hlavně tam bude výrobna sýrů, které děláme už teď, ale v provizorních prostorách. Ty nové prostory budou moderně vybavené. Podle pravidel IROPu začneme teď dělat výběrové řízení a od března by firma měla začít stavět. Stáj by měla být hotová 30. listopadu příštího roku,“ uzavřel Václav Švarc.

autoři: mkl , jik
Spustit audio