Steve Miller Band: Abracadabra

11. říjen 2023

Když v roce 1978 vydala americká skupina Steve Miller Band album svých největších hitů, prodalo se ho přes třináct milionů kusů. 

Steve Miller vyrůstal v Dallasu a na hodiny kytary začal chodit k Les Paulovi, který je dnes považován za jednu z největších kytarových legend. Jeho výuka padla na úrodnou půdu a tak Steve Miller získal už jako čtrnáctiletý angažmá ve skupině další legendy, tentokrát bluesmana Jimmyho Reeda. Na krátký čas odešel studovat do Dánska a odtud ho cesta zavedla v šedesátém čtvrtém roce do Chicaga, kde hrál s dalšími muzikanty, které najdeme v každé hudební encyklopedii. S Muddy Watersem, Jamesem Cottonem nebo s Butterfield Blues Bandem. Po té se odstěhoval do San Francisca, kde založil Steve Miller Band.

V r. 1968 nahráli album Děti budoucnosti a v sedmdesátých letech byli považováni za jednu z nejoblíbenějších kapel hrajících klasický rock. V r. 1982 natočili písničku Abracadabra. Bodovala v hitparádách na celém světě a v šesti obsadila první místo. Psalo se o ní, že je to směs mazaného textu, oduševnělého vokálu a Millerova kytarového kouzla.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.