Stovky andělů se slétly do Kladrub

9. prosinec 2015

Muzeum v Kladrubech na Tachovsku zve na novou tematickou výstavu. Expozici tvoří andělé, lidé je přinesli v reakci na výzvu muzea.

Jako mytické nadpřirozené bytosti, jako ochránce a posly mezi nebem a zemí - tak chápeme anděly. Postavy andělů najdeme v židovství, křesťanství, islámu i dalších náboženstvích a naukách. A najdeme je také v Kladrubech u Stříbra.

V tamním novém regionálním muzeu tvoří totiž v těchto dnech samostatnou expozici. Anděly malé, velké, papírové nebo keramické si tam můžeme prohlédnout až do prvních lednových dnů.

„Přemýšleli jsme o tom, co budeme dělat v tom předvánočním čase, napsali jsme výzvu a na tu výzvu zareagovalo spoustu lidí. Jednak to byli sběratelé andělů z Kladrubska, různí tvůrci, keramici. Přinesli nám své anděly a nakonec se jich sletělo 320," popsala nápad vytvořit andělskou výstavu ředitelka Regionálního muzea Kladrubska Marcela Hlaváčová.

Vystavení andělé jsou z nejrůznějších materiálů, dřevění, voskoví, andělé z keramiky nebo z papíru. Někteří jsou staří a jiní zase moderní. Jsou mezi nimi andělé vyrobení ručně, výrobky dětí i dospělých.

„Veliký úspěch mají trojrozměrní andělé v životní velikosti. Například jeden z nich má srdce na dlani, je to dílo deváťáků ze základní školy v Kladrubech. Je tam kovová kostra, má vlasy, kudrlinky udělané z papíru a na dlani nese rudé srdce. To srdce přímo přitahuje. Jeden anděl je velmi starý mezi nimi, byl původně na starém pohřebním kočáře a půjčil nám ho jeden sběratel kladrubský," uvedla Marcela Hlaváčová.

Andělé jsou v muzeu prakticky všude, jsou ve výstavních sálech, na chodbách i například na schodišti. Návštěvníci je mohou obdivovat každý den kromě pondělků a 24. a 25. prosince vždy od 10 do 16 hodin. Až do Tří králů mohou lidé navíc přímo v muzeu hlasovat pro nejhezčího anděla. A někteří andělé jsou i na prodej. Výtěžek půjde na provoz hospicu svatého Jiří v Tachově.

Výstava andělů v muzeu v Kladrubech na Tachovsku
autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio