Stovky lidí v Sušici hledají zubaře

7. únor 2020 06:40

Zubní lékařka v Sušici odchází do důchodu, ostatní zubaři ve městě a okolí už ale nové pacienty nepřibírají. Lidé tak budou muset k zubaři dojíždět třeba do Strakonic nebo do 75 kilometrů vzdálené Plzně.

„K poslednímu březnu bych to chtěla zavřít. Zatím nikoho nemám, tak lidem říkám, aby si někoho našli. Dávala jsem si inzerát, aby po mě někdo převzal ordinaci, ale lidi nejsou. Něco mám rozjednané, ale nemůžu to říct lidem, protože zatím nevím, jak to dopadne. Karty těch, kteří si lékaře neseženou, musím poslat na kraj. Když je další lékař bude chtít, musí si o ně napsat, a oni mu je pošlou,“ řekla končící zubní lékařka Hana Kloučková.

Někdo se se změnou vyrovnal snadno a s dojížděním například do Strakonic, Horažďovic nebo Plzně se smířil. Pro jiné je to problém, ať už z časových, finančních nebo zdravotních důvodů. Vesměs všichni doufají, že do města brzy nějaký nový zubař přijde.

Snad pomůže výběrové řízení

„Výběrové řízení na zubní ordinaci může iniciovat jak ten případný nový poskytovatel, tak město, obec nebo zdravotní pojišťovna. Nemůže to udělat Plzeňský kraj ani krajský úřad,“ vysvětlila krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Vlastimil Sršeň v písemném vyjádření uvedl, že pokud by došlo k uzavření stomatologické ordinace, bude VZP iniciovat vypsání výběrového řízení na zubního lékaře.

Zatím se nepodařilo najít náhradu ani za zubaře, který tu skončil před dvěma lety. „Pokouší se o to místní soukromá poliklinika, která má vybavenou ordinaci, takže by lékař mohl nastoupit okamžitě. Město je ochotné hned zajistit byt pro lékaře. Bohužel se to ale nedaří. Navíc jsou tady další dva zubní lékaři, kteří již dosahují důchodového věku,“ uvedl místostarosta Sušice František Jelínek.

V případě odchodu do důchodu i zmíněných dvou zubařů, ocitlo by se v Sušici bez lékařské péče dalších zhruba 4 000 lidí.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio