Štrachanda je poctivé staročeské jídlo. Vyštrachejte něco v lednici a dejte se do vaření
Pokrm pochází z jihozápadu Čech a z Domažlicka. Je to výborné jídlo, vhodné pro toto zimní období. Když k němu přidáme salát ze zelí, ať hlávkového nebo ještě lépe kysaného, budeme mít i dost vitamínu C.
- 600 g vařených brambor (6 středně velkých brambor)
- hrst sušených hub předem namočených
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce pšeničné krupice
- 150 g šunky nebo uzeného masa
- 70 g škvarků
- 2 vejce
- 5 lžic smetany
- kmín, majoránka, sůl
- Na vymazání a vysypání pekáče: sádlo (olej, máslo)
- strouhanka
Nadrobno nakrájenou šunku nebo uzené maso spolu s jemně nakrájenou cibulí a škvarky krátce osmahneme na oleji. Osolíme, přidáme vymačkané namočené houby, kmín, prolisovaný česnek, majoránku a promícháme. Vařené brambory necháme prochladnout, pak je oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pekáček nebo zapékací misku vymastíme a vysypeme strouhankou. Celé dno pekáče nebo zapékací mísy poklademe plátky brambor. Na ně rozprostřeme směs šunky, hub, cibule, škvarků a koření. Na tuto směs položíme zbylé plátky brambor. Ve středně vyhřáté troubě zapečte při 180 °C asi 10 minut. Potom pokrm zalijeme smetanou rozmíchanou s vejci a krupicí a zapečeme dozlatova.
K tomuto výbornému jídlu se hodí zeleninové saláty nebo nakládaná zelenina. Komu by se nechtělo brambory krájet, může je rozstrouhat nebo prolisovat. Ostatní postup je stejný.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka