Strašlivá podívaná: Hodina duchů

Projdeme se ulicemi staré Plzně. Připomeneme si například požár věže katedrály svatého Bartoloměje, plzeňskou raritu - osahaného andělíčka pro štěstí, a zpívat se bude i o plzeňských strašidlech.

Nezapomenutelným zážitkem pro každého je výhled na historické jádro Plzně a okolí města z nejvyšší gotické kostelní věže v Čechách, národní kulturní památky, věže katedrály sv. Bartoloměje na náměstí Republiky. Však se v jedné lidové písni zpívá - plzeňská věž převyšuje kopce. Ale i ji postihl požár. Začala hořet odshora, hodinový stroj se zřítil dovnitř věže a pak začaly padat zvony - Bartoloměj, Marie, Prokop, Vít a Ludmila. Důvodem požáru byl blesk, v době pro bouři zcela nezvyklé, psal se totiž 6. únor roku 1835.

Ke katedrále sv. Bartoloměje v Plzni patří i sousoší s tématikou Kristova utrpení. Před ním je ozdobná mříž z roku 1713 s hlavičkami andělíčků. K nim přistupují každý den stovky lidí, jednu z hlaviček pevně sevřou v dlani a v duchu si něco přejí. Traduje se totiž, že tomu, kdo ji pohladí, přinese štěstí v každé životní situaci. Nemusíte se tedy pak ničeho bát, i kdybyste navštívili jedinečnou expozici strašidel a pohádkových bytostí z Plzně a Plzeňského kraje. Najdete ji v Muzeu strašidel na náměstí Republiky. S úsměvem a nadsázkou nahlédnete do světa pohádek a kouzel zapomenutých časů staré Plzně a okolí.

O některých plzeňských strašidlech se zpívá i v písničce, kterou napsal Petr Merxbauer, kapelník plzeňské skupiny Strašlivá podívaná, která se nechává inspirovat historickými a fantazijními motivy. Píseň se jmenuje Hodina duchů.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio