Středoevropská šlechta přispěla na centrum pro děti

22. červen 2005

Krizové centrum pro děti Útočiště, které chce ještě letos otevřít v Chebu německá dobročinná organizace EJF Lazarus, dostalo 8000 eur (asi 240.000 korun) od účastníků letošního srazu šlechty v Karlových Varech. Peníze, které výtěžkem z tomboly plesu středoevropské šlechty, poslouží na nákup domu, kde má centrum sídlit.

Setkání šlechty Karlovarský víkend se letos konalo už podeváté. Vždy je při této příležitosti vybíráno na některý charitativní projekt a letos bylo vybráno chebské Útočiště. Česká pobočka EJF Lazarus už vytvořila v Česku dceřinou organizaci, která bude Útočiště provozovat. Sídlem bude dům nedaleko chebského hradu.

Útočiště bude poskytovat jednak poradní službu pro děti a mladistvé, kteří se doma setkávají s násilím nebo týráním. Druhou částí bude krizové útočiště, kde mohou děti po určitou dobu najít střechu nad hlavou, pokud se dostanou do vážných problémů a nevědí kam jít.

Logo

Centrum by mělo být otevřeno na podzim. Ubytování pro děti v krizi bude zřejmě připraveno až na počátku příštího roku. Ještě před zahájením provozu chce EJF sehnat a vyškolit odborný personál, který by v centru měl pracovat. Mělo by jít o lidi s psychologickým, pedagogickým nebo sociálním vzděláním.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio