Stříbro bude mít novou publikaci o historii města

30. září 2020 15:30

Karel Neuberger, člen Hornicko-historického spolku Stříbro vydává svou již 13. knihu. Na nepříznivou epidemiologickou situaci si nestěžuje, naopak se mu zdála tato doba vhodná ke psaní.

Karel Neuberger píše už 14 let a mezi jeho díla patří například kniha s názvem Olověné doly u královského horního města Stříbra či publikace Stříbrský rudní revír. V těchto dnech představí svou 13. publikaci, která má název Stříbro je stříbro.

„Jedna z kapitol bude o mlýnech na řece Mži, jiná zase odhalí další informace stříbrských dějin. Kniha obsahuje také snímky, některé neznámé fotografie nebo pohlednice města, které se mi podařilo získat,“ upřesňuje autor knihy. Nejstarší fotografie jsou z konce z konce 18. století.

Křest knihy byl plánován na 9. října, kvůli epidemiologickým opatřením se neuskuteční.

Publikace přináší čtenářům třeba také zajímavé doplňující informace o čepicích, které byly součástí uniforem horníků. Na nich je podle kvality a lemování velmi dobře vidět postavení a hodnost jednotlivých havířů. Ti nejvýše postavení měli stříbrné a zlaté lemování na čepicích nebo ozdobná péra.

Knihu mohou zájemci získat v hornickém skanzenu u řeky Mže, v městském muzeu nebo u autora osobně.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio