Stříbro chce kostel svatého Petra otevřít lidem

26. únor 2017

Stříbrská radnice usiluje o převzetí církevní památky ze 13. století, aby ji opravila a také zpřístupnila veřejnosti. Začala už proto jednat s církví.

Cestou ze Stříbra do Butova u hracholuské přehrady stojí o samotě hned vedle silnice kostel svatého Petra. Jeho opravená fasáda a střecha svítí do dálky. Vnitřek kostela ze 13. století je ale pořád zchátralý, a chrám je proto uzavřený. Stříbrská radnice to chce změnit. Už proto jedná s církví o možném převodu této památky do majetku města.

Kostel sv. Petra obvykle není veřejnosti přístupný, v minulosti se otevřel pouze při Dnech evropského dědictví a při některých dalších výjimečných příležitostech. Církev nechala kostel zvenku opravit a zajistit statiku budovy, vevnitř je ale stále co opravovat.

„Vnitřek zůstal tak, jak je. Byly tam objeveny gotické kresby. Když budeme mít kostel v našich rukou, pokusíme se získat nějaký dlouhodobý dotační grant, fondy a ty gotické malby obnovit a tím pádem zvýšit atraktivitu celého toho kostelíka," vysvětlil starosta Stříbra Karel Lukeš s tím, že okolí kostela je v majetku města Stříbra a radnice díky tomu může do jeho obnovy investovat.

Okolí kostela už město postupně opravuje

Město Stříbro už pracuje na opravě kostelní zdi a zajistit by se měl také prostor bývalého hřbitova. Podle starosty Lukeše musela být část náhrobních kamenů a desek uložena na bezpečném místě, ničili je totiž vandalové. Až bude ale bývalý hřbitov znovu zajištěn, nechá město náhrobky vrátit na původní místo.

Vedení Stříbra vnímá kostel sv. Petra jako pro město významnou památku. Církevní svatostánek stojí v místech, kde původně bývala hornická osada Doubrava. Tu ovšem vyplenili Švédové a zachoval se pouze kostel.

„Dá se říct, že to je nejstarší památka ve městě Stříbře a okolí, takže si myslím, že si zaslouží, abychom se jí více věnovali," zdůraznil Karel Lukeš.

Církev se záměrem města souhlasí

Stříbrské zastupitelstvo schválilo, že město má o kostel zájem. Římskokatolická církev to vítá, podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba by mělo jít o bezúplatný převod.

„Pro nás je to jeden ze symbolů toho, o co usilujeme v celé diecézi, aby péče o dědictví kostelů a minulosti, byla společná péče měst, obcí a církve. Já mám radost, že se to daří a že zrovna Stříbro je v tomto jedním z takových zářných příkladů, kdy to je ve vzájemné shodě," pochvaloval si postup města Stříbra biskup Holub.

Stříbrská radnice věří, že se podaří kostel převést do majetku města ještě během letošního roku. Plán města je jasný, chce kostel opravit, využívat ho pro duchovní a kulturní akce a zpřístupnit ho turistům.

autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio